Πολυτεχνείο. 45 χρόνια αφιέρωμα "Η ελευθερία πίσω από τα κάγκελα"
Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017
Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, ο εορτασμός για την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου με θέμα: Πολυτεχνείο 1973 – 2017 (44 χρόνια) «Αφιέρωμα-Ωδή στην Ελευθερία και τη Δημοκρατία», με τη συμμετοχή του Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Κολυμπα
Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, ο εορτασμός για την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου με θέμα: Πολυτεχνείο 1973 – 2017 (44 χρόνια) «Αφιέρωμα-Ωδή στην Ελευθερία και τη Δημοκρατία», με τη συμμετοχή του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Κολυμπαρίου.
Χαιρετισμούς απηύθυναν οι κ. Στυλιανός Παπαδάκης, Γυμνασιάρχης Κολυμπαρίου και κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος, Λυκειάρχης Κολυμπαρίου, οι οποίοι ευχαρίστησαν την ΟΑΚ για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και προέτρεψαν τους μαθητές να την παρακολουθήσουν προσεκτικά και να ανακαλύψουν μέσα από αυτή το αληθινό μήνυμα του Πολυτεχνείου.
Καλωσόρισμα έκανε ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, με θέμα «Ποιο είναι το νόημα του Πολυτεχνείου;», ο οποίος στη μεστή νοημάτων ομιλία του που προκάλεσε συγκίνηση, θυμήθηκε τα προσωπικά του βιώματα από την ταραγμένη εκείνη ιστορική περίοδο και τόνισε πως «η εξέγερση του Πολυτεχνείου λύτρωσε, για λίγο, την ελληνική κοινωνία, ακριβώς επειδή εξέφρασε τους ανέκφραστους πόθους της και τα αιτήματά της. Εξέφρασε αυτό που η κοινωνία δεν μπορούσε ή φοβόταν να εκφράσει», αλλά και «διέσωσε την τιμή ενός λαού που όλα αυτά τα χρόνια της δικτατορίας είχε σκύψει το κεφάλι και είχε σωπάσει, παρά τα όσα μυθικά λέγονται περί του αντιθέτου». Ο Δρ Ζορμπάς κλείνοντας την ομιλία του ευχήθηκε στους νέους να ζήσουν σε ένα περιβάλλον Ειρήνης και Δημοκρατίας.
Κεντρικός Ομιλητής της εκδήλωσης, ήταν ο κ. Βασίλης Πεντάρης, Πολιτικός Μηχανικός, πρ. Βουλευτής και Πρόεδρος Φοιτητικής Ένωσης Κρητών κατά το έτος 1972, με θέμα: «Νέο ξεκίνημα…». Ο κ. Πεντάρης μετέφερε τους μαθητές στο κλίμα της εποχής, αφηγούμενος την αντιδικτατορική δράση του φοιτητικού κινήματος και ιδιαίτερα των Κρητών φοιτητών, οι οποίοι πρωτοστατούσαν στον αγώνα κατά της Χούντας των συνταγματαρχών και παρότρυνε τους μαθητές να εμπνευστούν από τη γενιά του Πολυτεχνείου.
Στο Προσκλητήριο νεκρών οι μαθητές που βρίσκονταν διασκορπισμένοι στην μεγάλη Αίθουσα της ΟΑΚ, κάλεσαν τα ονόματα των πεσόντων κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή στην κατάμεστη αίθουσα.
Αμέσως μετά ακολούθησε μουσικοχορευτικό Δρώμενο «Φόρος Τιμής», από τους μαθητές του ΓΕΛ Κολυμπαρίου, με Υπεύθυνο Καθηγητή τον κ. Δημήτρη Παπαδρακάκη, καθώς και αφιέρωμα στο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη από τη Χορωδία του Γυμνασίου Κολυμβαρίου, υπό τη Διεύθυνση της καθηγήτριας κ. Λουκίας Καρακώστα.
Παράλληλα έγινε προβολή σπάνιου Αρχειακού Υλικού από την εποχή, ανάγνωση της απαγορευτικής εγκυκλίου προς τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς που είχε εκδώσει η Χούντα για την ΟΑΚ και διαβάστηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο του Μίκη Θεοδωράκη «Το Χρέος», Τόμος Α΄ – Η αντίσταση 1967-1970 – με θέμα της ημέρας σύλληψης του συνθέτη από το καθεστώς της Χούντας, στις 21 Αυγούστου 1967.
Με τον κρητικό ύμνο στην ελευθερία, το Ριζίτικο «Πότε θα κάνει ξαστεριά», οι μαθητές έκλεισαν την εκδήλωση.
Την ευθύνη και τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Δρ Μαρία Χατζηαποστόλου, Επιστημονική Συνεργάτιδα της ΟΑΚ.