«Εν αρχή ην ο έρως»
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019
Το εσπέρας του Σαββάτου 12 Οκτωβρίου 2019, πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια της Εικαστικής Έκθεσης με θέμα: «Εν αρχή ην ο έρως – από τη γένεση ενός αριστουργήματος στους σημερινούς εικαστικούς προσδιορισμούς του», που διοργάνωσε η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης με αφορμή την ανακήρυξη του 2019 ως «Έτους Ερωτόκριτου», συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις, σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Εικαστικών Δημιουργών «Νεώριον Τέχνης» και υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης & της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.
Χαιρετισμούς απηύθηναν ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, η Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Εικαστικών Δημιουργών «Νεώριον Τέχνης» και Εικαστικός, κα Μαγδαληνή Βογιατζή, η οποία ευχαρίστησε την ΟΑΚ για τη συνεργασία, καθώς και η επιμελήτρια της Έκθεσης, Μουσειολόγος και Ιστορικός Τέχνης, κ. Μυρτώ Κοντομιτάκη, η οποία μίλησε για τη σπουδαιότητα του έργου αυτού του Βιτσέντζου Κορνάρου.
Στον Χαιρετισμό του, ο κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές, τονίζοντας την πολυσήμαντη διάσταση του έρωτα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Κατά τον Δρα Ζορμπά, «Οι άνθρωποι της Τέχνης δεν εκφράζουν μόνο μέσα από το έργο τους τα συναισθήματα και τις προσωπικές τους ανησυχίες. Αποτελούν και μία φωνή διαμαρτυρίας για τις τυχόν αγκυλώσεις της κοινωνίας που οφείλουμε να θεραπεύσουμε μέσα από την Παιδεία, τον Πολιτισμό και τον λόγο». Παράλληλα, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Στην Κρήτη των παραδόσεων και της αυστηρότητας ο Ερωτόκριτος δημιούργησε νέες ρωγμές για να εισέλθουν τα πιο όμορφα και ειλικρινή συναισθήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Φύση επαναστατική και ανατρεπτική παραβιάζει όλους τους κανόνες της εποχής. Αναμφισβήτητα, η εμπειρία μας που πηγάζει από την ενασχόληση με τον Ερωτόκριτο, φανερώνει πως είναι ένα έργο πολυδιάστατο και πανανθρώπινο με πολλές αναγνώσεις».
Ακολούθως, η Κεντρική Ομιλήτρια, Καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Φιλολογίας και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κα Αγγέλα Καστρινάκη μίλησε με θέμα: «Τα πάθη του έρωτα στον 19ο και 20ό αιώνα», παρουσιάζοντας μέσα από μία ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή, τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν συγγραφείς και λογοτέχνες στην Ελλάδα, μα και στο εξωτερικό το διαχρονικό θέμα του έρωτα στο έργο τους, αλλά και πως το βίωσαν στη ζωή τους.
Σκοπός της Έκθεσης –η οποία θα διαρκέσει έως 20 Οκτωβρίου 2019– είναι να παρουσιαστεί μέσα από τα έργα των καλλιτεχνών το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου, η διαχρονικότητα του και κυρίως οι πανανθρώπινες αξίες που ο συγγραφέας πρεσβεύει μέσα από το επικό αυτό έργο. Επίσης, με αφορμή την παρούσα Έκθεση θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις, ομιλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, καθώς και δυνατότητα Εκπαιδευτικών επισκέψεων έπειτα από συνεννόηση.
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 19:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του κ. Χρυσόστομου Σταμούλη, Καθηγητή Α.Π.Θ. – Συνθέτη με θέμα: «Κραταιά ως θάνατος αγάπη. Το παράλογο του έρωτα στη χριστιανική παράδοση».