Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης στο Βερολίνο
Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017
Με τη φράση «Συ ο Θεός ο επιδών με» (Γένεση, 16:13) άρχισε στο Βερολίνο η λεγόμενη «Ημέρα της Εκκλησίας» (“Kirchentag”) της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας, όπου οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τον αριθμό των 200.000.
Πριν από την έναρξη στις 23 και 24.5.2017, μία μικρή ομάδα από όλη την Ευρώπη, συναντήθηκε για να συζητήσει τη διοργάνωση μιας Ευρωπαϊκής Χριστιανικής Συνέλευσης, (“European Christian Convention”). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής πραγματοποιήθηκαν εκλογές και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα, στο οποίο εκλέχθηκε η Επιστημονική Συνεργάτιδα της ΟΑΚ, Αικατερίνη Καρκαλά, καθώς και δύο άλλοι Ορθόδοξοι, ο Alexei Bodrov από τη Ρωσία και o Kristo Stanicic από τη Σερβία.
Κατά τη διάρκεια του “Kirchentag” η κα Καρκαλά, συμμετείχε ενεργά και μίλησε σε Στρογγυλή Τράπεζα, με θέμα: «Μία ψυχή για την Ευρώπη» στο «Κόκκινο Δημαρχείο» (“Rotes Rathaus”) του Βερολίνου. Η συζήτηση αφορούσε την έως τώρα πορεία προς ένα Ευρωπαϊκό “Kirchentag”, όπου οι Χριστιανοί της Ευρώπης θα δώσουν το δικό τους παρόν για μία μαρτυρία του Χριστού στη σημερινή Ευρώπη.
Το “Kirchentag” διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και σε διαφορετική κάθε φορά πόλη, προσελκύοντας ανθρώπους κάθε ηλικίας και διαφορετικής θρησκευτικής προέλευσης Πρόκειται για μία γιορτή της Εκκλησίας και των πιστών της, όπου τίθενται στο «τραπέζι της συζήτησης» ποικίλα σύγχρονα προβλήματα. Παράλληλα, λαμβάνουν χώρα βιβλικές μελέτες, συναυλίες, δημόσιες συζητήσεις, εικαστικές εκθέσεις, θεατρικά δρώμενα κ.ά.
Αν θα θέλαμε να απομονώσουμε κάποια από τα σημαντικότερα στιγμιότυπα στο “Kirchentag” του Βερολίνου αυτά θα ήταν τα εξής:
α) Τελετή Έναρξης στην Πλατεία της Δημοκρατίας, όπου η Δρ Christina Aus der Au, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κήρυξε την έναρξη των εργασιών του “Kirchentag”. Ακολούθησε η «Βραδιά της Συνάντησης», όπου όλοι οι συμμετέχοντες ήταν στους δρόμους και τις πλατείες του Βερολίνου, β) Θεία Λειτουργία στον Ορθόδοξο Ναό της Αναλήψεως του Βερολίνου, ανήμερα της εορτής, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, γ) Ορθόδοξος Εσπερινός και Αρτοκλασία, την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017, προεξέχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου και τη συμμετοχή πλήθος Ελλήνων και άλλων ιερέων της Γερμανίας, δ) Επίσημη υποδοχή στην Υπηρεσία Διακονίας της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας “Brot für die Welt” («Ψωμί για τον κόσμο»), όπου οι ομιλητές μίλησαν για την κοινωνική ανισότητα, υπογραμμίζοντας ότι πάνω από 93 Χώρες στον κόσμο δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για μία ουσιαστική Κοινωνία των Πολιτών.
Επίσης, το Σάββατο 28 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε Στρογγυλή Τράπεζα, με θέμα: «EU 2025 – Από τη νομισματική στην κοινωνική ένωση», με τη συμμετοχή πολλών διακεκριμένων πολιτικών και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schäuble, του πρώην Ευρωβουλευτή Γιώργου Χατζημαρκάκη και άλλων πολιτικών, ενώ τον συντονισμό είχε ο Rüdiger Noll, Γενικός Γραμματέας των Ακαδημιών της Ευρώπης. Το φλέγον ζήτημα της οικονομικής κρίσης που πλήττει ιδιαίτερα τη Χώρα μας, ήταν στο επίκεντρο όλων των συζητήσεων. Στην εκδήλωση έκανε παρέμβαση η κα Καρκαλά δίδοντας την πραγματική εικόνα της κατάστασης στην ελληνική κοινωνία, υπογραμμίζοντας δε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να είναι πρωτίστως μια ένωση κοινωνικής αλληλεγγύης.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του “Kirchentag” η ΟΑΚ συμμετείχε ενεργά στον εκθεσιακό χώρο πάνω από 730 εκκλησιαστικές Οργανώσεις και Ιδρύματα. Στη συνάντηση αυτή έλαβε μέρος και η Μαρία Χατζηαποστόλου, ως υπεύθυνη της γωνιάς της Ακαδημίας, η οποία ενημέρωνε το κοινό για τα Προγράμματα του Ιδρύματος. Το “Kirchentag” ολοκληρώθηκε με θρησκευτικές τελετουργίες σε εξωτερικό χώρο στην πόλη του Λούθηρου τη Βιττενβέργη, από το βράδυ του Σαββάτου 28 Μαΐου 2017 έως και την Κυριακή 29 Μαΐου 2017.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας για το Επετειακό Έτος της Μεταρρύθμισης (2017), η Αικατερίνη Καρκαλά συμμετείχε σε Στρογγυλή Τράπεζα στη Βιττενβέργη την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017, με θέμα τη σχέση Εκκλησίας-Κράτους σε Χώρες της Ευρώπης, την Ευρώπη γενικότερα, καθώς και στο σεβασμό των θρησκευτικών πεποιθήσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η συζήτηση είχε ως στόχο τη διαφοροποίηση στη συζήτηση για τις ιδιαιτερότητες των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους και την ανάγκη σεβασμού της θρησκευτικής ετερότητας.
Η κα Καρκαλά, μεταξύ άλλων, ανέπτυξε τη σπουδαιότητα του ρόλου των Εκκλησιών στην Ευρώπη απέναντι στις ισλαμικές κοινότητες που αναπτύσσονται εντός των Κρατών-μελών της. Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης οι Dr. Michael Germann (Καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Martin Luther του Halle), Anders Wejryd (πρώην Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Σουηδίας) και Alexei Bodrov (Ινστιτούτο Αγίου Ανδρέα, Μόσχα).
Στην συζήτηση τονίστηκαν οι ιδιαίτερες σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, καθώς και ο χωρισμός τους, στις Χώρες που εκπροσωπούνταν στη Στρογγυλή Τράπεζα, όπως η Γερμανία, η Σουηδία, η Ελλάδα και η Ρωσία. Επίσης, τονίστηκε η δυνατότητα κοινής προσέγγισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ευθύνη των Χριστιανών μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις στην Ευρώπη.
Το Kirchentag αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία συνάντησης των λαών και όχι μόνο των πιστών της Ευαγγελικής Εκκλησίας και κοινό σημείο επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων, γεγονός που καλλιεργεί την αλληλεγγύη και στηρίζει την καταλλαγή, αξίες που τόσο έχει ανάγκη ο σύγχρονος κόσμος που μαστίζεται από τη μισαλλοδοξία και τον θρησκευτικό φανατισμό.