Εορτή Αγίου Μακαρίου στην ΟΑΚ
Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018
Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Μακαρίου του Αιγυπτίου (19 Ιανουαρίου) και παρουσία πολλών πιστών, τελέσθηκε στο «ΚΑΘΙΣΜΑ» του Αγίου, στο σπήλαιο βορείως της Ακαδημίας, Εσπερινός προς τιμή της μνήμης του Αγίου.
Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Μακαρίου του Αιγυπτίου (19 Ιανουαρίου) και παρουσία πολλών πιστών, τελέσθηκε στο «ΚΑΘΙΣΜΑ» του Αγίου, στο σπήλαιο βορείως της Ακαδημίας, Εσπερινός προς τιμή της μνήμης του Αγίου.
Του Εσπερινού χοροστάτησε ο Επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου, κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην αξία του ασκητικού βίου, ενώ μαθητές της Πατριαρχικής Σχολής Κρήτης – Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου, μετά του Διευθυντού κ. Θωμά Παναγιώτου και καθηγητών τους, πλαισίωσαν το ψαλτήρι. Του Εσπερινού ακολούθησε φιλοξενία στους χώρους της Ακαδημίας και αναφορά από τον Γενικό Διευθυντή της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνο Ζορμπά και την επιστημονική συνεργάτιδα του Ιδρύματος κ. Εμμανουέλα Λαρεντζάκη, στο Πρόγραμμα της Ακαδημίας «Πρόσωπο προς πρόσωπο», αλλά και στους συμβολισμούς της Έκθεσης της κ. Πέπης Χατζηδάκη με θέμα «Οι δικοί μου Πρόσφυγες», η οποία φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος έως τις 31 Ιανουαρίου 2018 (με ώρες λειτουργίας από τις 10 π.μ. έως τη 1μ.μ. και από τις 6 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.).
Tην Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2016, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία από τον π. Διονύσιο Νταουντάκη, εφημέριο του Ιερού Ναού της Αγίας Μαρίνας Κολυμβαρίου, παρουσία των αδελφών της Ιεράς Μονής Γωνιάς, συνεργατών και φίλων του Ιδρύματος, οι οποίοι τίμησαν τη μνήμη του Αγίου, συνεορτάζοντας παράλληλα τα 50 έτη ενεργού παρουσίας του Ιδρύματος.
Σε διήγηση του Αγίου Μακαρίου με ισχυρά πνευματικά μηνύματα σχετικά με την ανθρώπινη επικοινωνία και την ύπαρξη του ανθρώπου ως «πρόσωπο προς πρόσωπο», βασίζεται το πρόγραμμα ΛΟΓΟΥ και ΤΕΧΝΗΣ, το οποίο αναπτύσσει από ετών η Ακαδημία σε διεθνές επίπεδο. Είναι σημαντικό στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε ως Ελλάδα και ως Ευρώπη να βρούμε και πάλι το αληθινό νόημα των σχέσεων, που βασίζονται στην «πρόσωπο προς πρόσωπο» κοινωνία μας. Γιατί, κατά τη χριστιανική πίστη, η παρουσία του άλλου και η κοινωνία των προσώπων είναι Παράδεισος, αλλά η ΑΠΟΥΣΙΑ του άλλου και η αδυναμία κοινωνίας είναι η κόλαση.