Παιδί και Μουσική 2018 στην ΟΑΚ

Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2018

Τη Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018 η Παιδική Χορωδία Δήμου Πλατανιά, το Μουσικό Εργαστήρι και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), διοργάνωσαν Μουσική Βραδιά με τίτλο: «Παιδί και Μουσική 2018»

 

 

«Όταν οι λέξεις έρχονται σ’ επαφή μ’ αυτό που λέμε Μουσική,

πριν απ’ όλα λιποθυμούν, ξαπλώνουν,

παραδίδονται και χάνουν κάθε από φυσικού τους ενέργεια, κίνηση, ζωή.

Κι ύστερα αρχίζει η περιπέτεια της μελωδίας».

 

Μάνος Χατζιδάκις

 

 

     Τη Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018 η Παιδική Χορωδία Δήμου Πλατανιά, το Μουσικό Εργαστήρι και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), διοργάνωσαν Μουσική Βραδιά με τίτλο: «Παιδί και Μουσική 2018», με ειδικό μουσικό αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι, αλλά και άλλες μουσικές αναφορές από την κλασική μουσική (εκτέλεση σε πιάνο), στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος. Εκ μέρους της ΟΑΚ την ευθύνη της εκδήλωσης είχε η κ. Εμμανουέλα Λαρεντζάκη.

     Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Πλατανιά κ. Νικόλαος Δασκαλάκης –ο οποίος είχε και τον γενικό συντονισμό της εκδήλωσης– κάλεσε στο βήμα τον Δήμαρχο Πλατανιά κ. Ιωάννη Μαλανδράκη για έναν πρώτο Χαιρετισμό. Ο κ. Μαλανδράκης ευχαρίστησε τον οικοδεσπότη κ. Ζορμπά για τη φιλοξενία και υπογράμμισε πως, «ο Μάνος Χατζιδάκις είναι ένας συνθέτης από τους πιο αγαπημένους των νεοελλήνων, καθώς μελοποίησε πάρα πολλούς ποιητές και μέσα από τα τραγούδια του ταξιδεύει η Ελλάδα και ο πολιτισμός της». Ακολούθως, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς τόνισε πως «το πιο σημαντικό κομμάτι στη συμμετοχή σε μια χορωδία, είναι ότι τα παιδιά μαθαίνουν να συνυπάρχουν» και συνεχάρη τους γονείς που «ενθαρρύνουν τα παιδιά τους στην ενασχόληση με όλες τις μορφές του Πολιτισμού», αλλά και τον Δήμαρχο Πλατανιά για τη μέριμνά του για τον Πολιτισμό. Άκρως ενδιαφέρον ήταν το απόσπασμα που ανέγνωσε ο κ. Ζορμπάς από την Ομιλία του Μάνου Χατζιδάκι στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (20/1/1979) κατά την οποία: «Και τώρα η Κρήτη. Χαρούμενη, δαντελωτή, χορεύει πεντοζάλη κι ετοιμάζεται σαν ανέμελη κόρη για τους ετήσιους μόνιμους και αυξανόμενους ξένους της. Ποια άραγε είναι η πνευματική της υποδομή για να βαστάξει, ν’ αντέξει το τρυφερό κορμί της; Πλούσια κληρονομιά την έχει. Άπειρα τα προικιά της, όμως καμιά δουλειά για να φτιαχτεί ο “αντεχτικός” της  θώρακας, το αχάλαστο πρόσωπό της. Και φοβάμαι πως ένα μεγάλο ηφαιστειακό κύμα της Μεσογείου θα μας καλύψει κάποτε οριστικά, θα μας εξαφανίσει και θα μείνουμε ένας μύθος, ένα τραγούδι στα χείλια των μελλοντικών εραστών, στις διασωθείσες και καλά προετοιμασμένες γειτονικές μας χώρες. Και θα ’ναι κρίμα γιατί είμαστε τόσο όμορφοι και από τη μάνα μας και από τον πατέρα μας».

     Μετά το πέρας των Χαιρετισμών ακολούθησε το Μουσικό Μέρος της εκδήλωσης, τον συντονισμό του οποίου είχε η Καθηγήτρια Μουσικής κ. Κυριακή Μπονάτου.

     Η ΟΑΚ θα συνεχίσει να στηρίζει στην πράξη όλες τις μορφές του Πολιτισμού και ιδιαίτερα τη σχέση των νέων ανθρώπων με αυτές, με σκοπό την εσωτερική καλλιέργεια των αυριανών πολιτών.


Φωτογραφίες

-
-
-