Συμμετοχή της ΟΑΚ στην Ευρωπαϊκή Συνάντηση του Έργου SaveH2O στη Φιλιππούπολη

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2024

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Έργου με τίτλο: «Προστατεύουμε το νερό μας (SaveH2O)»

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Έργου με τίτλο: «Προστατεύουμε το νερό μας (SaveH2O)», πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση του Προγράμματος, το διάστημα 1 και 2 Ιουλίου στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας και συγκεκριμένα στο Δημαρχείο της Περιφέρειας Zapaden, στην οποία συμμετείχε ο Αντώνης Καλογεράκης, Υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας – Παραρτήματος της ΟΑΚ.

Η ΟΑΚ είναι εταίρος του Έργου μαζί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (συντονιστής), το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σύρου, την κυπριακή εταιρία “EUROCY Innovations Ltd”, την ελληνική περιβαλλοντική εταιρία με έδρα τη Χίο: “EUFORA”, το σχολείο από τη Βουλγαρία “Elin Pelin” και την βουλγάρικη εταιρεία “Iterprojects”. Το Έργο έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ (2023-1-EL01-KA220-SCH-000160568).

Το Πρόγραμμα εστιάζει στο πρόβλημα της λειψυδρίας συνδυάζοντας τις εκπαιδευτικές δυνατότητες μέσω: “STEAM (Επιστήμης, Τεχνολογίας, Μηχανικής, Τέχνης και Μαθηματικών)”. Μέσω του STEAM, οι εταίροι του έργου SAVEH2O στοχεύουν να ευαισθητοποιήσουν τις σχολικές κοινότητες και να ενθαρρύνουν το διάλογο, την κριτική σκέψη και την ενεργό συμμετοχή των μαθητών. Ο απώτερος σκοπός του Έργου είναι να προσφερθούν ελκυστικά και καινοτόμα προγράμματα σπουδών, έχοντας στο επίκεντρο το νερό.

Στην αρχή της συνάντησης εργασίας, τους συμμετέχοντες καλωσόρισε η Δήμαρχος της Περιφέρειας Zapaden, η κυρία Toni Stoycheva. Η κυρία Δήμαρχος διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του Έργου “Saving Our Water”, ότι η συνάντηση αυτή αποτελεί απαρχή μιας μελλοντικής συνεργασίας για την υποστήριξη της πράσινης και καινοτόμου ανάπτυξης από κοινού με τους εταίρους του Έργου. Ακολούθησε ένας συγκινητικός χαιρετισμός από τα παιδιά της Χορωδίας του Δημοτικού Σχολείου “Elin Pelin”.

Η ομάδα επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Κύπρο παρουσίασε την πρόοδο των παραδοτέων του Έργου και ανέλυσε εκτενώς το υπό διαμόρφωση διδακτικό υλικό, το οποίο θα περιλαμβάνει βίντεο και διαδικτυακά παιχνίδια για την υποστήριξη της μαθησιακής διαδικασίας, καλλιεργώντας την ανάπτυξη των περιβαλλοντικών δεξιοτήτων των μαθητών, παρέχοντας παράλληλα, τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς πόρους για τους δασκάλους.

Η συνάντηση εργασίας ολοκληρώθηκε με εκπαιδευτική ξενάγηση στη Φιλιππούπολη, όπου μαθητές της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου “Elin Pelin” παρουσίασαν στοιχεία για το Φόρουμ της Φιλιππούπολης, το Αρχαίο Στάδιο, το Αρχαίο Θέατρο και το Εθνογραφικό Μουσείο της πόλης.

 


Φωτογραφίες

-