Οικολογική Θεολογία και Περιβαλλοντική Ηθική
Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 4ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, με θέμα «Οικολογική Θεολογία και Περιβαλλοντική Ηθική», το οποίο διοργάνωσε το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, από 2 έως 5 Ιουνίου 2015.
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 4ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, με θέμα «Οικολογική Θεολογία και Περιβαλλοντική Ηθική», το οποίο διοργάνωσε το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, από 2 έως 5 Ιουνίου 2015.
Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τον οποίο εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ. Στο Μήνυμά του ο Παναγιώτατος τόνισε ότι “η ορθόδοξος θεολογία, η θεολογία των πατέρων της Εκκλησίας ημών, καλεί τον άνθρωπον να αναζητήσει την ισοθεΐαν όχι εις την τεχνολογίαν, αλλά εις την ταπείνωση και εις την μετάνοιαν. Εις την βάσιν των περιβαλλοντικών καταστροφών ως απώτερον αίτιον ευρίσκεται η ανθρώπινη φιληδονία και φιλαυτία. Άνευ της αντιστάσεως εις αυτάς, δια του πνευματικού αγώνος και της καθάρσεως της ψυχής από των παθών, δεν είναι δυνατόν να ανακοπή η υποβάθμισης του περιβάλλοντος”.
Για την υλοποίηση του Συνεδρίου αυτού συνέπραξαν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, το πανευρωπαϊκό δίκτυο Planta Europa, ο Δήμος Πλατανιά, καθώς και οικολογικοί οργανισμοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι συμμετέχοντες ήταν εκπρόσωποι Εκκλησιών, περιβαλλοντικών οργανώσεων και ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο (Αυστρία, Γαλλία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Καναδά, Κατάρ, Ολλανδία, Σλοβενία, Φιλανδία, κ.ά.), ενώ εξέχουσας σημασίας ήταν η συμμετοχή του Σεβ. Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιου όσο και του Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού. Συνολικά έγιναν 28 κύριες ομιλίες, παρουσιάσεις πόστερ, συζητήσεις και ποικίλες άλλες οικολογικές δράσεις.
Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, τόσο στο χαιρετισμό του, όσο και στην εισήγησή του στο συνέδριο, ανέπτυξε τη σημασία της οικολογικής θεολογίας στον καθημερινό βίο των Χριστιανών, εξέθεσε τις οικολογικές πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχου. Επίσης, τόνισε επιτακτικά την αναγκαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος και της διατήρησης της βιοποικιλότητας, αναδεικνύοντας τις ηθικοπνευματικές ρίζες της παγκόσμιας οικολογικής κρίσης και το μέγεθος της ευθύνης του ανθρώπου προς το φυσικό περιβάλλον.
Παράλληλα με το Συνέδριο στις 5 Ιουνίου, στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, σε συνεργασία με το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την υπεύθυνη κ. Ε. Καβαζίδου, υλοποίησαν τη δεύτερη για συνεχόμενη χρονιά ετήσια διασχολική συνάντηση σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης υλοποιώντας προγράμματα Περιβαλλοντικής Αγωγής, όπου, μεταξύ των άλλων, έγινε και δεντροφύτευση χαρουπιών, προσφορά του κ. Ιωάννη Κασαπάκη (allaboutcarob.com). Το απόγευμα, δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε επιστημονική εσπερίδα με αξιόλογους ομιλητές με αναφορά σε τοπικά, εθνικά και διεθνή δίκτυα και οργανώσεις που έχουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης.
Κλείνοντας, στα συμπεράσματα του Συνεδρίου τονίστηκε η αμέριστη στήριξη στην πρωτοβουλία της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης για τη δημιουργία Ενεργειακής Συνεταιριστικής Εταιρίας με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και την ανάπτυξη συστημάτων ήπιων μορφών ενέργειας με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον της Κρήτης. Επιπλέον, διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα συνεργασίας της θεολογίας, της φιλοσοφίας, των επιστημών και των τεχνών για την υπέρβαση της πολύπλευρης κρίσης και υπογραμμίστηκε η σκοπιμότητα της ενίσχυσης του διαθρησκειακού και διεπιστημονικού διαλόγου για ζητήματα οικολογίας.