Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ στην ΟΑΚ

Σάββατο, 26 Ιουνίου 2021

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, το Εργαστήρι του Δικτύου UNITWIN –UNESCO “Tourism, Culture, Sustainable Development”, το οποίο οργανώθηκε από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, ως μέλους του εν λόγω δικτύου με εκπρόσωπο την Αναπλ. Καθηγήτρια Αμαλία Κωτσάκη, και θα ολοκληρωθεί στις 28 Ιουνίου 2021 στην Κρήτη έχοντας ως βάση τα Χανιά.

Θέμα του Εργαστηρίου ήταν η αναζήτηση τρόπων συγκρότησης Δικτύων Μοναστηριών στην Κρήτη με έμφαση στις αναγεννησιακές Ιερές Μονές (π.χ. Ιερά Μονή Τζαγκαρόλων, Ιερά Μονή Γωνιάς κ.ά.) και στόχο την ενίσχυση του θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού, τις δυνατότητες ένταξης ενός μέρους του Δικτύου των αναγεννησιακών Ιερών Μονών στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και ευρύτερα τη βιώσιμη ανάπτυξη της Μεγαλονήσου.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως στο δίκτυο UNITWIN –UNESCO “Tourism, Culture, Sustainable Development”, συμμετέχουν τριάντα Πανεπιστήμια από όλον τον κόσμο με συντονιστή το Université Paris I Panthéon – Sorbonne. Από τον Δεκέμβριο του 2019 εντάχθηκε και η Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Επίσης, στο Εργαστήριο συμμετείχαν δέκα ειδικοί επιστήμονες από τον διεθνή χώρο και Καθηγητές διακεκριμένων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, ενώ το περιεχόμενο των αποτελεσμάτων του Εργαστηρίου θα εκδοθεί σε Τόμο Πρακτικών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην ΟΑΚ, ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Δημήτρης Φραγκάκης, εστίασε στη σημασία της προώθησης του περιηγητικού τουρισμού και ειδικότερα του Θρησκευτικού τουρισμού, δεδομένου ότι το ζητούμενο είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου στους 12 μήνες τον χρόνο. Κατά την τοποθέτησή του, ο Γ.Γ. του ΕΟΤ, αφού αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας στον παγκόσμιο τουρισμό, μίλησε για μία «αποφασιστική στιγμή για τον ελληνικό τουρισμό, αφού οι επιλογές που κάνουμε σήμερα θα καθορίσουν τον τουρισμό του αύριο. Για τούτο τον λόγο οφείλουμε να θέσουμε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους». Κατά τον κ. Φραγκάκη: «Η βιωσιμότητα και η αειφορία του τουριστικού μας προϊόντος, η επένδυση στην αυθεντικότητα και την ξεχωριστή ταυτότητα, η ασφάλεια, η υγιεινή αλλά και η ψηφιοποίηση στις τουριστικές υπηρεσίες αποτελούν μεγάλες προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό τα προσεχή χρόνια και σημαντικούς παράγοντες επιλογής ενός προορισμού, άρα θα τον καταστήσουν και πιο ανταγωνιστικό».

Σε αυτό το πλαίσιο «ο ρόλος του θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού είναι κρίσιμος» υπογράμμισε ο κ. Φραγκάκης και για το λόγο αυτό «αποτελεί προτεραιότητα για τον ΕΟΤ». Τέλος, ο κ. Φραγκάκης επισήμανε τον ρόλο της συνεργασίας με τους φορείς της Εκκλησίας για την επιτυχία στον τομέα του θρησκευτικού τουρισμού και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «ο βιώσιμος τουρισμός, καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου, με περισσότερα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες είναι μία κρίσιμη πρόκληση αλλά και ένας απόλυτα εφικτός στόχος».

Επίσης, παρουσιάσεις έκαναν οι: Δρ Γεωλογίας – Πολιτικός Μηχανικός Αικατερίνη Παυλάκη και ο Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τονίζοντας την αξία του φυσικού και γεωλογικού περιβάλλοντος της Κρήτης.

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων με συντονίστρια την Αν. Καθ. Α. Κωτσάκη, με σκοπό να αναλυθεί περαιτέρω η σημασία της ανάπτυξης ενός ολιστικού μοντέλου αειφόρου τουρισμού, το οποίο θα καλύπτει συνολικά τις δραστηριότητες που λαμβάνουν στην Κρήτη, πολιτιστικά, κοινωνικά δρώμενα, πέρα από τον μαζικό τουριστικό προϊόν.

Εκ μέρους της ΟΑΚ παρουσίαση έκαναν οι Επιστημονικοί Συνεργάτες της ΟΑΚ, Αικατερίνη Καρκαλά και Αντώνης Καλογεράκης, υπογραμμίζοντας τις δράσεις του Ιδρύματος, έχοντας στο επίκεντρο τη ζωή της Ενορίας, όπως το Πρόγραμμα της ΟΑΚ «Ζώσα Ορθοδοξία», τις ιστορικές Ιερές Μονές (π.χ. Ιερά Μονή Γωνιάς) ή τη Ροτόντα, δίδοντας επιλογές που πνευματικής ωφέλειας στους επισκέπτες. Επίσης, έγινε αναφορά στις Περιβαλλοντικές Δράσεις της ΟΑΚ, με έμφαση στις προσπάθειες για επίτευξη της αειφορίας, στην ανάδειξη του πλούτου της Κρητικής γης, αλλά και νέων τρόπων προσέγγισης επισκεπτών και Συνέδρων με περιβαλλοντικές ευαισθησίες.

Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση, ενώ το Ίδρυμα προσέφερε στους εκλεκτούς προσκεκλημένους ελαφρύ γεύμα με παραδοσιακά κρητικά εδέσματα.


Φωτογραφίες

-
-
-
-
-
-