«Η Τέχνη και οι Ενασχολούμενοι με την Τέχνη την εποχή του Covid-19 – Τρόποι επίδρασης και επιβίωσης»

Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2020

Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η Διαδικτυακή Ημερίδα, με θέμα: «Η Τέχνη και οι Ενασχολούμενοι με την Τέχνη την Εποχή του Covid-19 – Τρόποι επίδρασης και επιβίωσης», που διοργάνωσε η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, στο πλαίσιο των νέων διαδικτυακών δράσεων του Ιδρύματος, με γενική θεματική: «Εκδηλώσεις την εποχή της πανδημίας του Covid-19».

Κατά την έναρξη της Ημερίδας, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, απηύθυνε Χαιρετισμό, ευχαριστώντας παράλληλα τους ομιλητές για τη συμμετοχή και τονίζοντας τη σημαντική διάσταση του Πολιτισμού στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων καθώς και την κρίση που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της Τέχνης κατά την περίοδο της πανδημίας του Covid-19 που διανύουμε. Κατά τον κ. Ζορμπά, «στον Πολιτισμό δεν μπαίνει lockdown» διότι «από τους καλλιτέχνες αναμένουμε έναν λόγο αισιοδοξίας, με άλλα λόγια, να μιλήσουν για την ελπίδα και με ελπίδα και να γεμίζουν το ταμείο της ψυχής μας».

Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε η Ειρήνη Παπουτσάκη, Ιστορικός - Θεωρητικός Θεάτρου - Κινηματογράφου και Υποψήφια Διδάκτωρ Ιστοριογραφίας Θεάτρου, η οποία παρουσίασε συνοπτικά τη γένεση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ., αλλά επίσης και την αναγκαιότητα για την καλλιέργεια και ανάπτυξη της υποκριτικής τέχνης στη Μεγαλόνησο καθώς και την καθοριστική συμβολή της ΟΑΚ προς αυτήν την κατεύθυνση, συνδέοντας το θέατρο με την ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Στη συνέχεια, η κα Έφη Θεοδώρου, Σκηνοθέτιδα και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ., ανέφερε ενδεικτικά ορισμένα μέτρα επιβίωσης εκ μέρους της Κυβέρνησης για την υπέρβαση των προβλημάτων των ανθρώπων του θεάτρου και ιδιαίτερα των ηθοποιών και τόνισε επίσης τη μεγάλη σημασία της επικοινωνίας μεταξύ των Καλλιτεχνών, ώστε να παραμείνει ο θεσμός του θεάτρου ενεργός και να διαδραματίζει τον σημαντικό του ρόλο στη ζωή των ανθρώπων.

Ακολούθως, ο Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης, Εικαστικός Επιμελητής, Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων «Ελαιουργείον», μίλησε εκτεταμένα για την κατάσταση των Μουσείων και των λοιπών Αιθουσών Τέχνης της Χώρας, η οποία είναι δύσκολη λόγω των συνθηκών. Εξέφρασε την ανησυχία του για την αβεβαιότητα που επικρατεί για το μέλλον, ευχόμενος η απόσταση που έχει μπει στη ζωή μας να μην παραμείνει για πάντα.

Στην ίδια προοπτική, η Λαμπρινή Μποβιάτσου, Εικαστικός, στην παρέμβασή της, εξέφρασε τις δυσκολίες στην πράξη, των ανθρώπων της Τέχνης, καθώς και τον προβληματισμό που ανακύπτει από όλη αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση. Ανέδειξε το τρίπτυχο καλλιτέχνης - έργο τέχνης - θεατής, από το οποίο λείπει ο θεατής αυτόν τον καιρό, τόνισε όμως την αναγκαιότητα παραγωγής παρ’ όλες τις δυσκολίες, ώστε να μην υπάρξει διάσπαση της κοινωνίας.

Τον λόγο, στη συνέχεια, έλαβε ο Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος, Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Κριτικός Τέχνης και Επιμελητής Εκθέσεων και επεσήμανε πως «η απότομη διακοπή των δραστηριοτήτων δίδει παράλληλα και κάποιες ευκαιρίες» για σκέψη και αναδιοργάνωση, κριτικάροντας ταυτόχρονα την υπεροψία της πολιτικής διοίκησης που οδηγεί σε απαξίωση του καλλιτεχνικού κόσμου. Αναγκαία κρίνει την ψηφιακή ανάδειξη συλλογών μουσείων, ενώ δεν μπορεί το διαδίκτυο να θεωρηθεί αντικατάσταση της ζωντανής αλληλεπίδρασης του καλλιτέχνη και του κοινού (Βλ. άρθρο «Τέχνη, πολιτισμός και δημόσια διοίκηση», Χανιώτικα Νέα, 5-12-2020, σελ. 20).

Τέλος, ο Ηλίας Βλαμάκης, Μουσικός και Δάσκαλος Κρητικής Λύρας στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων, τόνισε πως η παρούσα δύσκολη κατάσταση αποτελεί κοινό βίωμα του καλλιτεχνικού κόσμου σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά σημείωσε και την ανάγκη για τέχνη και μουσική ιδιαίτερα για μοναχικούς και νέους ανθρώπους. Ανέφερε τις δυνατότητες του διαδικτύου ως όχημα για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, με προσωπικά παραδείγματα, κλείνοντας μουσικά την άκρως ενδιαφέρουσα Ημερίδα με μελωδίες ελπίδας από τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Τον συντονισμό της Ημερίδας είχε η κα Εμμανουέλα Λαρεντζάκη, Επιστημονική Συνεργάτιδα της ΟΑΚ, η οποία έκανε αναφορά στο Διεθνές Πρόγραμμα Λόγου και Τέχνης «Πρόσωπο προς Πρόσωπο» του Ιδρύματος, το οποίο παραμένει πάντοτε διαχρονικό και επίκαιρο για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και μεταδόθηκε από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της ΟΑΚ, δίδοντας με τον τρόπο αυτό, την ευκαιρία για συμμετοχή και δημιουργική συζήτηση εκ μέρους του κοινού.

Η Ημερίδα είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο, μέσω του καναλιού της ΟΑΚ στο YouTube, στον σύνδεσμο: https://bit.ly/2J7COjq


Φωτογραφίες

-