Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) τίμησε τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών
Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2021
Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης τίμησε και φέτος τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, Προστατών της Ελληνικής Παιδείας και των Γραμμάτων, με μία σεμνή διαδικτυακή εκδήλωση, το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021.
Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης τίμησε και φέτος τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, Προστατών της Ελληνικής Παιδείας και των Γραμμάτων, με μία σεμνή διαδικτυακή εκδήλωση, το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021.
Στον Χαιρετισμό της η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄, εμφανώς συγκινημένος και απευθυνόμενος προς τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς, αναφέρθηκε στην υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της με υπευθυνότητα. Στη συνέχεια περιέγραψε την κυριαρχία της ηλεκτρονικής τεχνολογίας και τη χρήση της, τονίζοντας ότι «το τεχνικώς εφικτό δεν σημαίνει ότι είναι αυτομάτως και αγαθό». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ηλεκτρονική εποχή, μάς οδήγησε σε ένα μεγάλο χάσμα γενεών, αλλαγή αξιών και νοοτροπίας, αλλά και νέων προσδοκιών. Η αληθινή παιδεία σημαίνει πάνω από όλα “γίνομαι άνθρωπος” και η εκπαίδευση πρέπει να στρέφεται προς τον άνθρωπο, διότι, όταν επικεντρώνεται στην επιτυχία και την καριέρα, αποτελεί “παιδαγωγική και κοινωνική αστοχία”. Η υπερβολική χρήση των Νέων Τεχνολογιών και του ηλεκτρονικού υπολογιστή -του “σκληρού αφέντη” όπως τον ονόμασε- χωρίς ήθος και απαντήσεις στα υπαρξιακά διλήμματα της ζωής των ανθρώπων, την ελευθερία, τον σεβασμό του προσώπου και τις αξίες του Χριστιανισμού, οι οποίες έχουν πανανθρώπινη εμβέλεια, θα είναι πάντα μία ελλιπής παιδεία». Κατέληξε δε στο συμπέρασμα ότι η επιστροφή στη σοφία του παρελθόντος και στη σύνθεση του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού είναι αναζήτηση της «αλήθειας ζώσας, που δεν έχει ημερομηνία λήξεως, αλλά αποτελεί μία ζωντανή παρακαταθήκη ζωής».
Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, ευχαρίστησε ευγνωμόνως τον Παναγιώτατο για το Μήνυμά Του, Μήνυμα με ιδιαίτερο προβληματισμό τόσο για τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, αλλά και για όλους όσοι ασχολούνται με θέματα Παιδείας. Σημείωσε πως «οι Τρεις Ιεράρχες βοηθούν στην κατανόηση της διαλεκτικής ανάμεσα στον Χριστιανισμό και τον Ελληνισμό, τη γνώση και την Επιστήμη καθώς οδήγησαν σε μία σύζευξη αυτών των μεγεθών, δίδοντας μία προοπτική αιωνιότητας».
Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ζέττα Μακρή, ανέφερε στον χαιρετισμό της πως: «Για όλους εμάς τους σύγχρονους Έλληνες, τους σύγχρονους πολίτες του κόσμου, σήμερα, είναι χρέος τιμής να θυμόμαστε και να επικοινωνούμε τη συμβολή των τριών μεγάλων φωστήρων της Εκκλησίας μας στον οικουμενικό πολιτισμό και να προβάλουμε τα διαχρονικά τους πρότυπα, μέσω του πάντα επίκαιρου παιδαγωγικού τους λόγου». Και συνέχισε: «Για τους πεφωτισμένους Ιεράρχες, η αληθινή παιδεία στηρίζεται στην αγάπη και τον σεβασμό για τον συνάνθρωπο, στην αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη, την ελευθερία, τον διάλογο ως μόνο μέσο, για να επιτευχθεί ο σκοπός της. Πρέπει να φροντίσουμε την παιδεία και να αναγνωρίσουμε την αναντικατάστατη συμβολή της στην ιστορική μας διαδρομή, ταυτότητα και συνέχεια. Αλλά είναι αδύνατον να υπάρξει ποιοτική και ολοκληρωμένη εκπαιδευτική διαδικασία και πρόοδος, εάν δεν διαφυλάξουμε τη γλωσσική μας κληρονομιά.
Ακολούθως, ο κ. Βασίλειος Διγαλάκης, τέως Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βουλευτής Χανίων, ανέφερε πως «η γλώσσα είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ψυχοσύνθεσης και της ταυτότητάς μας και αποτελεί προνόμιο να είμαστε φορείς της ελληνικής γλώσσας», ενώ αμέσως μετά, ο κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, τόνισε πως «η σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης και τιμής». Τέλος, ο κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, Δήμαρχος Πλατανιά, υπογράμμισε την αγαστή συνεργασία του Δήμου Πλατανιά με την ΟΑΚ, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά: «Είναι πρωτοπόρα και στο θέμα της Παιδείας», ενώ ο κ. Μανούσος Βολουδάκης, Βουλευτής Χανίων, υπογράμμισε πως «η σημερινή μας ταυτότητα οφείλει πολλά στους Τρεις Ιεράρχες».
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ελλογιμώτατος Καθηγητής Γλωσσολογίας κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος των Αρσακείων Σχολείων, τον οποίο καλωσόρισε ο Δρ Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, ο οποίος είχε την ευθύνη του συντονισμού, μέσα από την ανάγνωση ενός ποιήματος του συγγραφέα Βαγγέλη Κακατσάκη με τίτλο: «Το σημείο στίξης μου», το οποίο ο συγγραφέας έχει αφιερώσει στον κ. Μπαμπινιώτη.
Ο κ. Μπαμπινιώτης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ένταξη και την αποδοχή ξενικών στοιχείων στην ελληνική γλώσσα, με έμφαση στη σημασία της και τη σύνδεσή της, με τη γλωσσική προσφορά των Τριών Ιεραρχών. Κατά τον κ. Μπαμπινιώτη: «Η γλώσσα είναι αξία, είναι ο Πολιτισμός μας, είναι η Ιστορία μας, είναι η σκέψη μας, είναι η ταυτότητά μας, καθώς εδώ και 3.500 χρόνια μιλάμε μία γλώσσα που εξελίσσεται συνεχώς και είναι ζωντανή». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καθηγητής, «το ζητούμενο είναι και παραμένει η ποιότητα της γλώσσας, καθώς η ακηδία μας, είναι ο από μέσα τραυματισμός της γλώσσας μας, ενώ ο εξωτερικός τραυματισμός είναι η εισβολή ξενικών στοιχείων», ενώ, όπως υπογράμμισε, «οι Τρεις Ιεράρχες αγκάλιασαν τον ορθό λόγο των Ελλήνων και τον οδήγησαν σε σύζευξη με την Ορθοδοξία, συμφιλιώνοντας Ελληνισμό με Χριστιανισμό» και για τον λόγο αυτό «τους οφείλουμε ό,τι βαθύτερο και μεγαλύτερο υπάρχει στη ζωή και τον Πολιτισμό μας».
Οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης κα Στεργιανή Ζανέκα (ΠΕ02) και κ. Δημήτριος Νικολακόπουλος (ΠΕ05) υπέβαλαν στον ομιλητή ερωτήματα σχετικά με το –προς συζήτηση– θέμα, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν παραδοσιακοί σκοποί από τον Ηλία Βλαμάκη, Καθηγητή Παραδοσιακής Μουσικής στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος κλείνοντας την εκδήλωση ευχαρίστησε τον κ. Μπαμπινιώτη, ο οποίος «με την αποκάλυψη των λόγων του μάς έθεσε προ των ευθυνών μας, για τη διαφύλαξη αυτής της διαχρονικής αξίας, την ελληνική γλώσσα».
Η εκδήλωση -που έχαιρε θερμής αποδοχής από τους παρακολουθούντες- μεταδόθηκε από το διαδικτυακό κανάλι του Ιδρύματος στο YouTube και είναι διαθέσιμη για όσους επιθυμούν να την παρακολουθήσουν στον σύνδεσμο https://bit.ly/2J7COjq