Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

Σάββατο, 9 Μαρτίου 2019

Με πρωτοβουλία της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ), ο Δήμος Πλατανιάς και η Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας (Π.Ε.Σ.Κ.Ο.) συνδιοργάνωσαν διήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο, με θέμα «Θεσμοί, Εφαρμογές και Πολιτικές για την Κοινωνική Οικονομία», από 8 μέχρι 9 Μαρτίου 2019.

Στο Σεμινάριο έλαβαν μέρος Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, Οικολογικές, Πολιτιστικές, Καταναλωτικές και Ανθρωπιστικές Ομάδες, εργαζόμενοι στους Δήμους της περιοχής, που διαδραματίζουν σπουδαίο και αποφασιστικό ρόλο στην κινητοποίηση των πολιτών, καθώς διαθέτουν το Κοινωνικό Κεφάλαιο εμπιστοσύνης που χρειάζεται, ώστε να δημιουργηθούν νέοι τρόποι ανάπτυξης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυναν, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, οι Βουλευτές Χανίων κ. Αντώνιος Μπαλωμενάκης και κα Βάλια Βαγιωνάκη και ο κ. Βασίλης Τακτικός, υπεύθυνος Επικοινωνίας της Πανελλήνιας Ένωσης Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας (ΠΕΣΚΟ) και Διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικής Οικονομίας (ΙΝ.ΜΕ.Κ.Ο.).

Η ΟΑΚ, ως γνωστόν λειτουργεί ως «θρησκευτικό - κοινωφελές Καθίδρυμα με ιδιαίτερη συμβολή στην τοπική ανάπτυξη και ως εκ τούτου ζωντανό παράδειγμα Κοινωνικής Οικονομίας από την δεκαετία του ᾿60, πολύ πριν αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο «Κοινωνική - Αλληλέγγυα Οικονομία» στην Ελλάδα.

Υπό την έννοια αυτή, έχει ιδιαίτερη σημασία η πρωτοβουλία της ΟΑΚ, καθώς έχει πρωτοστατήσει και στο παρελθόν σε συλλογικές πρωτοβουλίες, εκπαιδευτικά Σεμινάρια και στον συνεδριακό και εναλλακτικό τουρισμό, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον τοπικό συνεργατισμό (συν-εργείν).

Σήμερα, οι συνθήκες επιβάλλουν μεγαλύτερη κινητοποίηση για τοπικές παραγωγικές πρωτοβουλίες και ενίσχυση της τοπικής κοινότητας και πολιτιστικής ταυτότητας στο θεσμικό πλαίσιο της Κοινωνικής - Αλληλέγγυας Οικονομίας, για  τη συγκρότηση Κοινωνικού Κεφαλαίου με «τοπικές κοινωνικές συμπράξεις» που είναι απαραίτητος όρος για να λειτουργήσει ο συνεργατισμός.

Στο Σεμινάριο εξετάσθηκαν οι λόγοι για τους οποίους η Κοινωνική Οικονομία είναι αναγκαία συνθήκη για το άμεσο μέλλον, οι αναγκαίες θεσμικές προϋποθέσεις, αλλά και οι αναγκαίοι όροι υλοποίησης δράσεων κοινωνικής επιχειρηματικότητας, καθώς και η μεταφορά της απαραίτητης τεχνογνωσίας με τη διαδικασία του διαλόγου. 

Συνοπτικά αναπτύχθηκαν θέματα της Κοινωνικής Οικονομίας ως αναγκαία συνθήκη για το όλον της οικονομίας:

  • Για το ενεργειακό μέλλον και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.
  • Για την ενίσχυση της απασχόλησης.
  • Για την τοπική ανάπτυξη και τους Δήμους.
  • Για τον πολιτισμό και τον εναλλακτικό τουρισμό.
  • Για την οικολογία και την ποιότητα ζωής.
  • Για την ενίσχυση του  κοινωνικού μισθού (παροχές δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος).
  • Για τον περιορισμό της κερδοσκοπίας και της διαφθοράς και τη βελτίωση των συστημάτων υγείας και την παιδεία.
  • Η Κοινωνική Οικονομία είναι αναγκαία συνθήκη για την αντιμετώπιση της καταστροφής κεφαλαίου και εργασίας, που είναι το κλειδί να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε την παρατεταμένη οικονομική κρίση.

Η Εκκλησία έχει τη μεγαλύτερη και την πλουσιότερη παράδοση του κοινοτισμού που είναι η προϋπόθεση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής εμπιστοσύνης στο δύσκολο έργο του συνεργατισμού. Ξεκίνησε και λειτούργησε μέσα από τις κοινότητες, όπως αυτό αποτυπώνεται από συγκεκριμένα παραδείγματα τόσο στην Κρήτη, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Γι᾽ αυτό, σε πολλές Χώρες, όπου η Εκκλησία είναι πρωτοπόρος και όχι ουραγός, έχουμε περισσότερα παραδείγματα Κοινωνικής Οικονομίας με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Το μήνυμα της αλληλεγγύης και της ενότητας της κοινότητας που χαρακτηρίζει το Ευ-αγγέλιο είναι πολύ κοντά στο πρότυπο του συνεργατισμού και της αλληλεγγύης, που είναι αναγκαίος όρος για τις εφαρμογές της Κοινωνικής Οικονομίας.

Το θέμα της Κοινωνικής Οικονομίας είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται με τη σύμπραξη όλων, προς το συμφέρον της Μεγαλονήσου και των απανταχού  Κρητών.


Φωτογραφίες

-
-