«Η φιλαναγνωσία την εποχή του Κορωνοϊού, μέσα από τις νέες τεχνολογίες»
Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020
Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) και η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος «Το Φως», στο πλαίσιο των νέων διαδικτυακών δράσεων του Ιδρύματος, με γενική θεματική: «Εκδηλώσεις την εποχή της πανδημίας του Covid-19», πραγματοποίησε τη διαδικτυακή Ημερίδα, με τίτλο: «Η φιλαναγνωσία την εποχή του Κορωνοϊού, μέσα από τις νέες τεχνολογίες», την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, στον Χαιρετισμό του, τόνισε πως σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας των διαδικτυακών δράσεων της ΟΑΚ, είναι «όχι να δούμε την πανδημία, αλλά να δούμε τους νέους “ιούς” που αναπτύσσονται κατά την πανδημία π.χ. της αδιαφορίας, της απομόνωσης, της απομάκρυνσης, της ακραίας χρήσης των ψηφιακών μέσων κ.ά.». Στη συνέχεια, ο κ. Ζορμπάς ανέφερε χαρακτηριστικά πως, «η ανάγνωση ανοίγει τους δρόμους της αυτογνωσίας μας και αποτελεί εναλλακτική πηγή εμπειρίας» και ευχαρίστησε την κεντρική ομιλήτρια κ. Μάρω Θεοδωράκη, Συγγραφέα παιδικών βιβλίων, για την αποδοχή της πρόσκλησης του Ιδρύματος, υπογραμμίζοντας πως τα τραγούδια του θείου και του πατρός της, μας βοηθούν να οβγορίζουμε την “Όμορφη Πόλη”»
Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε η κα Μάρω Θεοδωράκη η οποία μίλησε για την αξία της φιλαναγνωσίας και τη συμβολή της, στην καλλιέργεια της φαντασίας του παιδιού και γενικότερα στην προσωπικότητά του. Κατά την κ. Θεοδωράκη το βιβλίο αποτελεί «κινητήριο δύναμη γνώσης και κουλτούρας που διαμορφώνει χαρακτήρα και συνείδηση», ενώ παράλληλα βοηθά το παιδί, ώστε να ηρεμήσει και να αντιμετωπίσει τους φόβους του. Παράλληλα, η κ. Θεοδωράκη πρότεινε δημιουργικές ιδέες για αναγνωστικές δράσεις για παιδιά κατά την περίοδο της καραντίνας και ανέλυσε τη σπουδαιότητα του βιβλίου ως εργαλείου κατανόησης του εαυτού μας και της καθημερινότητάς μας, καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «το βιβλίο είναι ένα ταξίδι το οποίο το παιδί δεν πρέπει να στερηθεί».
Τον συντονισμό της Εκδήλωσης είχε ο Επιστημονικός Συνεργάτης και Βιβλιοθηκονόμος της ΟΑΚ, Ιωάννης Μουντογιαννάκης, ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά τις εκπαιδευτικές δράσεις της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος «Το Φως», ο οποίος υπογράμμισε πως, «το βιβλίο, πέρα από την αισθητική απόλαυση και την ευχαρίστηση που προσφέρει στα παιδιά, συμβάλλει συγχρόνως στην πνευματική τους καλλιέργεια, στην ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητάς τους, στη γνωριμία τους με άλλους λαούς και πολιτισμούς, καθώς και στην κατανόηση της διαφορετικότητας».
Παρέμβαση πραγματοποίησε η κα Άννα Βασιλειάδη, Πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και μέλος της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών, η οποία υπογράμμισε πως οι γονείς οφείλουν να ενθαρρύνουν τα παιδιά ώστε να ανακαλύψουν και να αγαπήσουν το βιβλίο.
Η ενδιαφέρουσα αυτή δράση του Ιδρύματος, μεταδόθηκε μέσω της εφαρμογής “ZOOM”, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ελεύθερα, αλλά και να συμμετάσχουν με τα δικά τους ερωτήματα στη δημιουργική συζήτηση που ακολούθησε.