«Η Αδιανόητη Επανάσταση που πέτυχε» σημειώθηκε στην ΟΑΚ
Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Απριλίου 2021 η Επιστημονική Διαδικτυακή Εκδήλωση που διοργάνωσε η ΟΑΚ, με θέμα: «Η Αδιανόητη Επανάσταση που πέτυχε». Στην εκδήλωση έγινε λόγος για την Επανάσταση εξ επόψεως της ψυχολογίας των εξεγερθέντων, με παράλληλη προσπάθεια απόπειρας σκιαγράφησης της ψυχολογίας των ανθρώπων που ενέπνευσαν και κυρίως, πραγματοποίησαν την Επανάσταση. Η Επ-Ανάσταση των συνειδήσεων αποτέλεσε εξαρχής τη μέριμνα και την αφορμή των δράσεων του Ιδρύματος για τη συμμετοχή του στους εορτασμούς των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Υπό τους ήχους των «Ελεύθερων Πολιορκημένων», σε στίχους του Διονυσίου Σολωμού και μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου και με τη συμμετοχή των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων «Δούκα», έγινε η έναρξη της εκδήλωσης, η οποία υπήρξε παράλληλα μία τιμητική μνεία στον Σολωμό, μέσα από το πλήθος των αναφορών στη μεγάλη Ποίηση του Εθνικού μας ποιητή, που με τους στίχους του έκανε αθάνατο τον αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία και ανεξαρτησία.
Χαιρετισμό απηύθυνε o Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις πρόσφατες απώλειες του Πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου και του Νικολάου Μαγγίνα, φωτογράφου του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, αλλά και τις ευχαριστίες του προς τους αξιόλογους ομιλητές. Ο κ. Ζορμπάς τόνισε χαρακτηριστικά πως «η Ελληνική Επανάσταση έστρωσε τον δρόμο για την εξέλιξη των νέων πλευρών της σύγχρονης Ελλάδας».
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο κ. Κυριάκος Βλασσόπουλος, Ψυχοθεραπευτής – Ομαδικός Αναλυτής, μιλώντας με θέμα: «“Τότες εταραχτήκανε τα σωθικά μου, και έλεγα πως ήρθε ώρα να ξεψυχήσω” (Σολωμός): Η αγωνία του “ανθρώπινου θηρίου” στον εγκλεισμό του Μεσολογγίου», έκανε αναφορά -με βάση τις μαρτυρίες των αγωνιστών - ιστορικών Νικόλαου Κασομούλη, Σπυρίδωνα Σπυρομήλιου και Αρτέμιου Μίχου- στον διαρκή αγώνα του ανθρώπινου ψυχισμού, τότε και τώρα, που παλεύει για τη ζωή, τη δημιουργία, τη χαρά, ενάντια στις δυνάμεις του θανάτου, του μίσους, του κακού. Κατά τον κ. Βλασσόπουλο, η Έξοδος του Μεσολογγίου υπήρξε «η πιο ένδοξη ήττα της Επανάστασης που οδήγησε στη νίκη, εκφράζοντας παράλληλα τον αγώνα του καλού ενάντια στο κακό».
Ακολούθως, ο κ. Νίκος Ι. Χουρδάκης, Ψυχολόγος – Ψυχαναλυτής, ανέλυσε το θέμα: «“Η Αδιανόητη Επανάσταση που πέτυχε”: Απόπειρα σκιαγράφησης της ψυχολογίας των ανθρώπων που ενέπνευσαν και πραγματοποίησαν την Επανάσταση του 1821», μιλώντας για τους ήρωες που «ισορροπούσαν πάνω από την άβυσσο, περπατώντας συχνά σαν μεθυσμένοι πάνω στα φθαρμένα σχοινιά της πραγματικότητας και της Ιστορίας. Για τους σκοτεινούς ανθρώπους που πραγματοποίησαν το αδιανόητο!». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Χουρδάκης: «Ο Χριστιανός άνθρωπος είναι τελείως ασύμβατος με το αμάρτημα της σκλαβιάς, όχι μόνο να το επιβάλει, αλλά και να το ανέχεται. Όλοι νομίζω οι άνθρωποι που αγωνίζονται, που διεκδικούν, που ζητούν την ελευθερία μιας πατρίδας, την ελευθερία από πολιτικούς, κοινωνικούς ή οικονομικούς δυνάστες, από καταστάσεις ή ανθρώπους που ακυρώνουν τα εμπράγματα δικαιώματα της ζωής, της ευζωίας και της αξιοπρέπειας είναι, δυνάμει και ουσία, Χριστιανοί».
Τον συντονισμό της Εκδήλωσης είχε η Δρ Μαρία Χατζηαποστόλου, Θεολόγος – Επιστημονική Συνεργάτιδα της ΟΑΚ, η οποία είπε χαρακτηριστικά πως «είναι φορές που ο Θεός κατεβαίνει στη γη. Και τότε το θείο μεγαλείο συναντά το ανθρώπινο». Γι’ αυτό και «η Έξοδος του Μεσολογγίου –αυτού του αιώνιου συμβόλου της Ελευθερίας– ορίστηκε συμβολικά για τη νύχτα του Σαββάτου του Λαζάρου με χαράματα Κυριακής των Βαΐων, μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826, ως έξοδος προς την ελευθερία και τη ζωή».
Ολόκληρη η Ημερίδα βρίσκεται αναρτημένη, για όσους επιθυμούν να την παρακολουθήσουν, στο διαδικτυακό κανάλι του Ιδρύματος στο Youtube και στον σύνδεσμο: https://bit.ly/2J7COjq