«Για την Ευρώπη μας»
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ενημερωτική Ημερίδα που διοργάνωσε η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την υποστήριξη και τη συμμετοχή του επιστημονικού ερευνητικού Οργανισμού «ΔιαΝΕΟσις», με θέμα: «Για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Ελλάδα - Ευρώπη: Προκλήσεις και Προοπτικές», στο Ιστορικό Καφέ «ΚΗΠΟΣ» (Χανιά), την Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019.
Ομιλητές της Ημερίδας ήταν ο κ. Κώστας Τσουτσοπλίδης, Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο κ. Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Διευθυντής Περιεχομένου «ΔιαΝΕΟσις», καθώς και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, Διευθυντής του Γραφείου της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ε.Ε., εκπρόσωπος της Επιτροπής Αντιπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ε.Ε. (CROCEU). Την εκδήλωση συντόνισε ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, ενώ το κλείσιμο έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.
Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η Ευρώπη περνάει κρίση. Ποια η στάση των πολιτών; Πώς μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία αυτή; Όσο όμως και εάν εκφράζονται αντιρρήσεις για τη σημερινή πορεία της Ε.Ε., όσο και εάν κερδίζουν έδαφος φωνές εθνικιστικές και κινήματα διασπαστικά, ως ευρωπαίοι πολίτες –αναγνωρίζοντας και την ιδιαίτερη προσφορά της Κρήτης στην Ε.Ε.– έχουμε ευθύνη να ενημερωθούμε σωστά και να αποφασίσουμε για την ενεργή συμμετοχή όλων μας στην οικοδόμηση της Ευρώπης. Αυτά τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί, υπήρξαν η αφορμή για την πραγματοποίηση της εν λόγω Ημερίδας.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Βασίλης Σταθάκης, Ιδρυτής και Πρόεδρος του EHICA, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους ως οικοδεσπότης του χώρου, υπογραμμίζοντας πως το Ιστορικό Καφέ –ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά– είναι συνδεδεμένο με την Ευρώπη. Αμέσως μετά, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, έχοντας τον ρόλο του συντονιστή, τόνισε πόσο σημαντικό είναι να συζητάμε τέτοια θέματα, αναγνωρίζοντας ως Ευρωπαίοι πολίτες την ευθύνη να είμαστε ενεργοί. Κατά τον Δρα Ζορμπά, οι εξελίξεις στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια προκαλούν φόβους ότι η αμφισβήτηση της Δημοκρατίας, όπως αυτή αναπτύχθηκε στην Ε.Ε., η αμφισβήτηση της ίδιας της Ε.Ε., θα παγιωθεί με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον ερχόμενο Μάιο. Θέματα όπως το Brexit, η εκλογική και δημοσκοπική άνοδος ακροδεξιών κομμάτων σε πολλά Κράτη-μέλη της Ε.Ε., η πολιτική πόλωση και το ξέσπασμα των «Κίτρινων Γιλέκων» στη Γαλλία, οδηγούν στην αδιαφορία των πολιτών για τον κοινό οίκο της Ευρώπης.
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο πρώτος Ομιλητής, κ. Κώστας Τσουτσοπλίδης, ο οποίος τόνισε τη σπουδαιότητα των εθνικών εκλογών του Μαΐου, καθώς και τις μεγάλες κατακτήσεις της Ε.Ε. όπως η ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε αντιδιαστολή με την Παγκοσμιοποίηση που άλλαξε τα δεδομένα και οδήγησε σε μια ανταγωνιστικότητα. Η Δημοκρατία, κατά τον κ. Τσουτσοπλίδη, μεταφράζεται ως ευημερία και ανάπτυξη, γι’ αυτό και πρότεινε να γίνουμε και πάλι ανταγωνιστικοί, δίχως να χάσουμε τα κοινωνικά κεκτημένα και δημιουργώντας ώριμους δημοκρατικούς και κοινωνικούς θεσμούς.
Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργακόπουλος, μέσα από την προβολή οπτικοακουστικού υλικού, έκανε αναφορά στην έρευνα που διενεργεί το εν λόγω Περιοδικό για θέματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες, σχετικά με την επικαιρότητα. Ο κ. Γεωργακόπουλος, τόνισε πως μαζί με την ειρήνη, κατοχυρώθηκε και η Δημοκρατία στην Ευρώπη, αναφέροντας τις κατακτήσεις των Κρατών μελών της Ε.Ε.: την ειρήνη, τη Δημοκρατία, τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. προς τα Κράτη-μέλη, την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (η οποία κατοχύρωσε εργασιακά δικαιώματα, κανόνες για την ασφάλεια των παιδιών κ.ά.), την ανάπτυξη και την ελευθερία. Ο κ. Γεωργακόπουλος έθεσε το ερώτημα: «Ποιός ο ρόλος μας σε όλα αυτά;», δίδοντας τη σκυτάλη στον Δρα Ζορμπά, ο οποίος υπογράμμισε την προσφορά και τη δράση της Εκκλησίας στα κοινωνικά δρώμενα και στις πολιτικές εξελίξεις, κάνοντας παράλληλα αναφορά στο Άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο κατοχυρώνει πως σε θεσμικό επίπεδο η Εκκλησία καλείται να εκφράσει τη γνώμη της.
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, κάνοντας ιστορική αναδρομή στη γένεση της Ε.Ε. από μία πολυεθνική ομάδα ανθρώπων που βασίστηκαν στον ευαγγελικό λόγο περί αγάπης, αναφέροντας παράλληλα τα θετικά σημεία της Ε.Ε., όπως το αξιόλογο επίτευγμα του Ευρώ, τη ζώνη Σένγκεν, την πρόοδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ισότητα. Στον αντίποδα των θετικών, η κρίση, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, το προσφυγικό ζήτημα και η παθητική στάση της Ε.Ε. απέναντι σε όλα αυτά, οδηγούν στην άνοδο του λαϊκισμού και ακραίων ιδεολογιών. Ο κ. Πορφύριος πρότεινε –για την αντιμετώπιση όλων αυτών των φαινομένων– να υιοθετήσουμε και να καλλιεργήσουμε το πνεύμα που ενέπνευσε τους δημιουργούς της Ε.Ε.
Στην Ημερίδα παρευρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ. Δαμασκηνός, ο οποίος πρότεινε να υπάρχει μάθημα της Αγωγής του Ευρωπαίου πολίτη στην εκπαίδευση, το οποίο θα δημιουργήσει υπεύθυνους πολίτες, ενώ ο Δρ Ζορμπάς έδωσε τον λόγο στους κοινό που είχε κατακλείσει το Ιστορικό Καφέ, ώστε να θέσει τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς του, προς τους ομιλητές, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο σε μια γόνιμη και δημιουργική συζήτηση.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος ευχαρίστησε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και ομιλητές, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, εξέφρασε προς όλους τις ευχαριστίες του, τόνισε την ευθύνη και το χρέος μας, να συνειδητοποιήσουμε πως είναι ιδιαίτερα πολύτιμη η ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, καθώς ο μύθος της Ευρώπης γεννήθηκε εδώ, στην Κρήτη, που είναι κοιτίδα και χωνευτήρι πολιτισμών και παραμένει σταυροδρόμι των λαών.
Ο Δρ Ζορμπάς τόνισε πως ανάλογες δράσεις της ΟΑΚ θα συνεχιστούν στο μέλλον.