Ευρωπαϊκά Προγράμματα Erasmus KA2 στην ΟΑΚ
Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018
Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018, επισκέφτηκαν την ΟΑΚ, 10 εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Erasmus KA2 «Σύγχρονες σχολικές τάξεις, σύγχρονη εκπαίδευση»
Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018, επισκέφτηκαν την ΟΑΚ, 10 εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Erasmus KA2 «Σύγχρονες σχολικές τάξεις, σύγχρονη εκπαίδευση» (“Modern classrooms, modern education”), με Συντονίστρια χώρα τη Σλοβενία και Χώρες σύμπραξης: Σλοβενία (Beltinci), Ρουμανία (Ιasi), Τουρκία (Adana), Ιταλία (Lanciano), Ελλάδα (Χανιά). Από την Ελλάδα το 2ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου Μουρνιών, υποδέχθηκε τους μαθητές από τις Χώρες εταίρους που συνεργάζονται στο Πρόγραμμα, με συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς τους Γιώργο Μέμο (ΠΕ01&ΠΕ05 Συντονιστή του Προγράμματος), Αντώνιο Χαραλαμπάκη (ΠΕ84 Διευθυντή 2ου Γυμνασίου Ελ. Βενιζέλου), Βασίλειο Χατζηγεωργίου (ΠΕ82 Υποδιευθυντή 2ου Γυμνασίου Ελ. Βενιζέλου), Αναστασία Ξερογιαννάκη (ΠΕ06), Βασίλειο Μάνδικα (ΠΕ03), καθώς και τη συμμετοχή 14 μαθητών.
Oι μαθητές, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και την εκπαίδευση σε συγκεκριμένα ψηφιακά εκπαιδευτικά λογισμικά, επιχειρούν να σχεδιάσουν ψηφιακά μαθήματα, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους στα πεδία των Μαθηματικών, της Λογοτεχνίας και των Θρησκευτικών. Σε επόμενο στάδιο οι μαθητές παρουσιάζουν αυτά τα μαθήματα σε συμμαθητές τους, από τις συνεργαζόμενες Χώρες του Προγράμματος. Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα εντάσσεται στην προβληματική της ανταλλαγής καλών εκπαιδευτικών πρακτικών μεταξύ των σχολείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ανάγκης αξιοποίησης της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία. Σκοπός του Προγράμματος είναι η συμπερίληψη, η ενίσχυση της συμμετοχής στη μαθησιακή διαδικασία και η προσέλκυση μαθητών που είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες και χρησιμοποιούν τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή πολλές ώρες την ημέρα.
Οι συμμετέχοντες Εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συσκεφτούν, αλλά και να παρακολουθήσουν περιήγηση από τους επιστημονικούς συνεργάτες του Ιδρύματος. Πιο συγκεκριμένα η Εμμανουέλα Λαρεντζάκη ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς για την Ιστορία και το έργο της ΟΑΚ, καθώς και για το Πρόγραμμα Λόγου και Τέχνης «Πρόσωπο προς πρόσωπο». Στη συνέχεια, ο Αντώνης Καλογεράκης μίλησε στους εκπαιδευτικούς για την οικολογική δράση της ΟΑΚ, μέσα από την προβολή οπτικοακουστικού υλικού και τους συνόδευσε στο Μουσείο Κρητικών Βοτάνων “Jacques Zaffran”, καθώς και σε περίπατο στα καλντερίμια της ΟΑΚ.
Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα αντίγραφα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, την Εικαστική Έκθεση της κ. Πέπης Χατζηδάκη με θέμα: «Οι δικοί μου πρόσφυγες», αλλά και την Έκθεση Φωτογραφίας του κ. Νικολάου Μαγγίνα, με πλούσιο υλικό από τη ζωή και το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α΄.
Μετά το πέρας της επίσκεψης ακολούθησε Γεύμα, προσφορά της ΟΑΚ.