Επιμορφωτικό Σεμινάριο στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης
Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το επιμορφωτικό Σεμινάριο, με θέμα: «Πρακτικές εναλλακτικές λύσεις έναντι της ανεξέλεγκτης καύσης υπολειμμάτων σε όφελος του αγρότη και του φυσικού περιβάλλοντος», που διοργάνωσε η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, την Τετάρτη 20 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις της.
Στόχος του Σεμιναρίου ήταν η ενημέρωση των αγροτών, αλλά και ευρύτερα των πολιτών, ώστε να λάβει τέλος η αλόγιστη καύση στην ύπαιθρο, η οποία έχει βαρύτατες συνέπειες εις βάρος της υγείας των ανθρώπων, μέσα από τους τοξικούς ρύπους που παράγονται, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο ανεξέλεγκτων πυρκαγιών. Σήμερα μπορούν να προταθούν αξιόπιστες λύσεις, οι οποίες είναι εφικτό να αποφέρουν οφέλη και στον ίδιο τον αγρότη, συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι η επιβολή προστίμων, βάσει της νομοθεσίας, είναι προ των πυλών.
Τις εργασίες του Σεμιναρίου άνοιξε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους και δίδοντας μια εκκλησιαστική διάσταση στην παρούσα κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στη σύγχρονη πραγματικότητα από την καταστροφή του περιβάλλοντος. Παράλληλα, ο κ. Ζορμπάς ανέφερε την αντίληψη των ανθρώπων των παλαιότερων ετών, οι οποίοι αξιοποιούσαν καθετί, δίχως να πετούν αλόγιστα τα αντικείμενα που δεν ήταν χρήσιμα για εκείνους.
Πρώτος Ομιλητής ήταν ο κ. Κώστας Πατεράκης, Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc., Aν. Γενικός Διευθυντής Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (ΟΤΑ) και Διευθυντής Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης Χανίων, με θέμα: «Οι κίνδυνοι της ανεξέλεγκτης καύσης – Συγκεκριμένες προτάσεις». Στην ομιλία του ο κ. Πατεράκης τόνισε τις σοβαρές επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης καύσης υπολειμμάτων στην υγεία του ανθρώπου (π.χ. καρκινογένεση), καθώς οι παραγόμενες διοξίνες από την αλόγιστη καύση των υπολειμμάτων εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και καταλήγουν στον άνθρωπο και προχώρησε σε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως τα οφέλη από τη χρήση κομπόστ, την αερόβια χώνευση αγροτικών υπολειμμάτων και την αεριοποίηση αγροτικών υπολειμμάτων μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων.
Ακολούθως, ο κ. Αντώνιος Μαρακάκης, Γεωπόνος ΤΕ και Υπεύθυνος Ομάδας Παραγωγών “Terra Creta”, μίλησε με θέμα: «Αλόγιστη καύση υπολειμμάτων ελαιοκαλλιέργειας – Εναλλακτικές λύσεις και εφαρμογές στον αγρό», αναφέροντας την παρούσα κατάσταση, τους καίριους προβληματισμούς για το κόστος επένδυσης, λειτουργίας (καυσίμων και χειριστή) και συντήρησης του μηχανολογικού εξοπλισμού, αντίστοιχες απαντήσεις, καθώς και επενδυτικές προτάσεις. Ο κ. Μαρακάκης υπογράμμισε πως η εναπόθεση βιομάζας στην επιφάνεια του εδάφους, προερχόμενη από υπολείμματα κλαδέματος ελιάς, έχει πολλά οφέλη για την καλλιέργεια.
Τέλος, ο κ. Εμμανουήλ Καραμπίνης, Χημικός Μηχανικός, MSc., από το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), στην ομιλία του με θέμα: «Αξιοποίηση κλαδεμάτων ελαιόδεντρων και υπολειμμάτων ελαιοποίησης για κάλυψη τοπικών ενεργειακών αναγκών», έκανε αναφορά στα στερεά βιοκαύσιμα από την ελαιοπαραγωγή, τη σύγκριση των τιμών καυσίμων βιομάζας, τις υφιστάμενες και εναλλακτικές πρακτικές, καθώς και τη συνεργασία αγροτικών φορέων και φορέων από το χώρο της Βιομάζας. Ο κ. Καραμπίνης ανέφερε, επίσης, το πρότυπο παράδειγμα δράσης του έργου uP_running μέσα από τις επιδεικτικές δράσεις στην Ελλάδα και τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα, τις κύριες μεθόδους συλλογής των υπολειμμάτων, καθώς και το ενδεικτικό κόστος συλλογής κλαδεμάτων και τα άμεσα και έμμεσα οφέλη, συμπεραίνοντας πως η ενεργειακή αξιοποίηση των κλαδεμάτων είναι εφικτή.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με τη συμμετοχή των παρευρισκομένων αγροτών και εναλλακτικές προτάσεις από τους ειδικούς για τη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης στην Κρήτη. Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Αντώνης Καλογεράκης, επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος και Υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ.