Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2020 - 2021

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης και κατά τη φετινή σχολική χρονιά (2020 – 2021) «δηλώνει δυναμικά το παρών», στηρίζοντας την εκπαιδευτική κοινότητα μέσα από μία πλούσια θεματολογία Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και δράσεων.

 

Α) Μία βόλτα στην ΟΑΚ

     Το παρόν Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα είναι ένα νοερό ταξίδι -μέσω οπτικοακουστικού υλικού, αλλά και περιήγησης στους χώρους του Ιδρύματος- στην ιστορία της ΟΑΚ μέσα στο χρόνο, τις δράσεις, την ανθρωπιστική και επιστημονική προσφορά της, καθώς και τους σημαντικότερους σταθμούς με αποκορύφωμα τη διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και την ενημέρωση για το σπουδαίο αυτό ιστορικό γεγονός που έλαβε χώρα στο Ίδρυμα. Το παρόν Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και απευθύνεται σε όλες τις σχολικές Τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Υπεύθυνη: Εμμανουέλα Λαρεντζάκη.

 

Β) Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: ο ζωγράφος του Θεού

     Ο El Greco, ο Κρητικός από το Φόδελε, που κατέκτησε ολάκερο τον κόσμο. Ένα ταξίδι στον κόσμο των χρωμάτων και την αναζήτηση του Θεού μέσα από την Τέχνη. Η κινηματογραφική ταινία «El Greco» του Ιωάννη Σμαραγδή και τα αντίγραφα που χρησιμοποιήθηκαν φυλάσσονται στην ΟΑΚ. Οι μαθητές ενημερώνονται για τη ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου, ενώ παράλληλα μπορούν να ετοιμάσουν τη δική τους εργασία με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών στην τάξη, την οποία και έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος. Το παρόν Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και απευθύνεται σε όλες τις σχολικές Τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Υπεύθυνη: Μαρία Χατζηαποστόλου.

 

Γ) Η ΕΙΚΟΝΑ: Κατανοώντας τα χρώματα και τα σύμβολα

     Ένα ταξίδι στον κόσμο της Εικόνας έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν οι μαθητές, θαυμάζοντας έργα κορυφαίων Αγιογράφων από όλο τον κόσμο, που δημιουργήθηκαν και δωρίθηκαν στην ΟΑΚ, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμποσίου Σύγχρονης Εικονογραφικής Τέχνης, το οποίο διοργάνωσε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), σε συνεργασία με την ΟΑΚ, από τις 15 έως τις 19 Απριλίου 2019 και είχε ως κεντρικό θέμα: «Είναι η παράδοση δεσμευτική για τη συνέχιση της εικονογραφικής εκκλησιαστικής τέχνης;». Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην Έκθεση, να ενημερωθούν για την ιστορία και τη θεολογία της Εικόνας, καθώς και για τις τεχνικές της Αγιογραφίας, αλλά και να σχεδιάσουν τη δική τους εικόνα με την καθοδήγηση της Υπεύθυνης του Εργαστηρίου Αγιογραφίας της ΟΑΚ, Κωνσταντίνας Στεφανάκη. Το παρόν Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και απευθύνεται σε όλες τις σχολικές Τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Υπεύθυνοι: Κωνσταντίνα Στεφανάκη - Μαρία Χατζηαποστόλου.

 

Δ) «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ το τίμημα!»

     Το 1959 εκδίδεται το «Άξιον Εστί» που καθιερώνει τον Οδυσσέα Ελύτη ως έναν από τους κορυφαίους ποιητές του 20ού αιώνα. Το 1979 η Σουηδική Ακαδημία απονέμει το βραβείο Νόμπελ Ποίησης στον ποιητή. Η ΟΑΚ εορτάζοντας τη συμπλήρωση εξήντα ετών από την έκδοση του «Άξιον Εστί» και σαράντα ετών από την απονομή του βραβείου Νόμπελ στον «ηλιοπότη» Ελύτη, ως επικύρωση της παγκόσμιας αναγνώρισης της προσφοράς της νεοελληνικής ποίησης, πραγματοποιεί Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στο οποίο οι μαθητές ενημερώνονται για τη ζωή και το έργο του μεγάλου ποιητή, ενώ παράλληλα μπορούν να ετοιμάσουν τη δική τους εργασία με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών στην τάξη, την οποία και έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος. Παράλληλα και έχοντας ως στόχο την αυτενέργεια θα υπάρχει δυνατότητα εικαστικής ή θεατρικής απόδοσης εκ μέρους των μαθητών, «ζωντανεύοντας» με την καθοδήγηση των δασκάλων και των καθηγητών τους, σκηνές από την ποίηση του δημιουργού. Το παρόν Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και απευθύνεται σε όλες τις σχολικές Τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Υπεύθυνοι: Ιωάννης Μουντογιαννάκης - Μαρία Χατζηαποστόλου.

 

Ε) Το τραγούδι της λευτεριάς – Ταξιδεύοντας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821

     Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από την Ελληνική Επανάσταση (1821-2021) και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, αναλογιζόμενη τη βαρύτητα της παρούσας ιστορικής στιγμής, πραγματοποιεί ειδικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα αφιερωμένο στην Εθνική Παλιγγενεσία. Μέσα από την προβολή οπτικοακουστικού υλικού και παρουσίαση τεκμηριωμένου ιστορικού υλικού, αλλά και μέσω διαδραστικών παιχνιδιών, πραγματοποιείται ενημέρωση στους μαθητές για την ιστορική περίοδο και τις μορφές του 1821 στην υπόλοιπη Ελλάδα και την Κρήτη. Παράλληλα, έχοντας ως στόχο την αυτενέργεια και την ευαισθητοποίηση των παιδιών υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας και παρουσίασης εργασιών ή εικαστικών έργων στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, εκ μέρους των μαθητών με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών. Το παρόν Πρόγραμμα έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών για τη σημαντική αυτή περίοδο, ώστε αυτή να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και παραδείγματος για τις επόμενες γενιές.

Υπεύθυνοι: Ιωάννης Μουντογιαννάκης - Μαρία Χατζηαποστόλου.

 

Στ) «Μικρός λαός και πολεμά» – Η Μάχη της Κρήτης 80 χρόνια μετά

    Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη Μάχη της Κρήτης (1941-2021). Για την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης –το Ίδρυμα σύμβολο της καταλλαγής και του διαλόγου– η καλλιέργεια της μνήμης και των πανανθρώπινων αξιών αποτελεί κύρια μέριμνα και μέγιστη ευθύνη. Για τους λόγους αυτούς η ΟΑΚ πραγματοποιεί ειδικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα τιμώντας τους αγωνιστές της επικής αυτής Μάχης. Έχοντας ως κεντρικούς άξονες τις έννοιες: «Αγώνας – Ελευθερία – Μνήμη - Ειρήνη» και μέσα από την προβολή οπτικοακουστικού υλικού και παρουσίαση τεκμηριωμένου ιστορικού υλικού, αλλά και μέσω διαδραστικών παιχνιδιών, πραγματοποιείται ενημέρωση στους μαθητές για την ιστορική περίοδο και τις μορφές της Μάχης της Κρήτης. Παράλληλα, έχοντας ως στόχο την αυτενέργεια και την ευαισθητοποίηση των παιδιών υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας και παρουσίασης εργασιών ή εικαστικών έργων στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, εκ μέρους των μαθητών με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών. Το παρόν Πρόγραμμα έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών για τη σημαντική αυτή περίοδο, ώστε αυτή να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και παραδείγματος για τις επόμενες γενιές.

Υπεύθυνοι: Ιωάννης Μουντογιαννάκης - Μαρία Χατζηαποστόλου.

 

Ζ)«Γεννήθηκα Ελληνίδα»

    Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό ετών από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη και είκοσι πέντε ετών από την «κοίμησή» της, ανακήρυξε το 2020 «Έτος Μελίνας Μερκούρη». Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το γεγονός αυτό είναι «ο ελάχιστος φόρος τιμής στη γυναίκα που χαρακτηρίστηκε “η τελευταία Ελληνίδα θεά”, αλλά δεν επαναπαύθηκε σε αυτόν τον τίτλο». Η ΟΑΚ, τιμώντας τη μνήμη της μεγάλης Ελληνίδας, της διεθνούς ηθοποιού του κινηματογράφου και του θεάτρου και της αγωνίστριας της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη», πραγματοποιεί Πρόγραμμα, με τίτλο «Γεννήθηκα Ελληνίδα», με σκοπό οι μαθητές να ενημερωθούν για τη ζωή και το έργο της, τη μάχη εναντίον της Δικτατορίας, τον αγώνα για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, αλλά και τη μετέπειτα δημιουργία σημαντικών θεσμών (Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ΔΗΠΕΘΕ, ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων Αθήνας). Παράλληλα και έχοντας ως στόχο την αυτενέργεια, οι μαθητές μπορούν να ετοιμάσουν τη δική τους εργασία με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών στην τάξη, την οποία θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν σε εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος. Το παρόν Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και απευθύνεται σε όλες τις σχολικές Τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Υπεύθυνοι: Ιωάννης Μουντογιαννάκης - Μαρία Χατζηαποστόλου.

 

Εκπαιδευτικές Δράσεις για την Οικολογία

 

Διαδραστικό – Βιωματικό Εργαστήριο Ανακύκλωσης Χαρτιού και Εισαγωγή στις Ήπιες Πηγές Ενέργειας με έμφαση στην Εξοικονόμηση Φυσικών Πόρων

     Η ανακύκλωση ακολουθεί τα βήματα του κύκλου της ζωής. Το δέντρο φυτρώνει στη γη, μεγαλώνει με τον ήλιο, βγάζει ρίζες, κορμό, κλαδιά, καρπούς, γερνάει και πεθαίνει. Όταν πεθάνει επιστρέφει στη γη, εκεί από όπου ξεκίνησε, συμβάλλοντας στο να γεννηθούν νέα δέντρα. Με την ανακύκλωση μαθαίνουμε να σεβόμαστε το περιβάλλον και να μην καταναλώνουμε άσκοπα φυσικούς πόρους.  

     Επειδή το καλύτερο μάθημα το δίνει το παράδειγμα, σκοπός του Εργαστηρίου αυτού είναι τα παιδιά ενεργά να παρατηρούν και να συμμετάσχουν στη διαδικασία της ανακύκλωσης στην πράξη. Την ημέρα του Εργαστηρίου στην ΟΑΚ, οι μαθητές φέρνουν μαζί τους χαρτιά που δεν χρειάζονται -για παράδειγμα από παλιές εφημερίδες και άχρηστες φωτοτυπίες ή εκτυπώσεις- και ακολουθούν οι ίδιοι, με την καθοδήγηση του Υπεύθυνου του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ, Αντώνη Καλογεράκη, τα βήματα της παραγωγής χαρτοπολτού με απλό και κατανοητό τρόπο. Σκοπός είναι τα παιδιά να παρασκευάσουν το δικό τους ανακυκλωμένο χαρτόνι, ακολουθώντας τη μεθοδολογία των εργοστασίων ανακύκλωσης, μόνο που σε αυτή την περίπτωση τα ίδια θα εκτελέσουν τη διαδικασία σε πραγματικό χρόνο, κατανοώντας τη σημασία της ανακύκλωσης στην καθημερινή ζωή.

     Επίσης, θα συζητηθεί, με χρήση σχετικού μοντέλου, η σημασία της εξοικονόμησης πόρων και της αξιοποίησης ήπιων πηγών ενέργειας που δεν εξαντλούνται, όπως για παράδειγμα από τον ήλιο, τον οποίο απολαμβάνουμε σε αφθονία στην Κρήτη, σε αντίθεση με τη χρήση πετρελαίου και των άλλων ορυκτών καυσίμων, τα οποία ούτε ανακυκλώνονται ούτε μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, αλλά απλώς εξαντλούνται στο πέρασμα των δεκαετιών επιβαρύνοντας το περιβάλλον με ρύπους. Επιπλέον, θα δοθεί στους διδάσκοντες και ενημερωτικό φυλλάδιο διάδοσης καλών πρακτικών για εξοικονόμηση ενέργειας ειδικά στα σχολικά κτίρια.

     Προτείνεται η συμμετοχή μαθητών από την Α΄ ως την Στ΄ Τάξη του Δημοτικού και από την Α΄ ως την Γ΄ Τάξη του Γυμνασίου, ενώ απαραίτητη είναι η επικοινωνία για επιβεβαίωση της συμμετοχής των μαθητών στο Εργαστήριο.

Υπεύθυνος: Αντώνης Καλογεράκης.

 

Τα Βότανα της Βίβλου

 

«Και είπεν ο Θεός’ βλαστησάτω η γη βοτάνην χόρτου». (Γέν. 1,11).

 

     Το 2020 ανακηρύχθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνές Έτος για την Υγεία των Φυτών και το γεγονός αυτό αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για γνωριμία των παιδιών με τα Βότανα της Βίβλου, τη συμβολική τους σημασία, καθώς και την ευεργετική τους επίδραση στην καθημερινή ζωή μας, μέσα από την επίσκεψη στο Μουσείο Κρητικών Βοτάνων “Herbarium Jacques Zaffran” της ΟΑΚ. Παράλληλα οι μαθητές μπορούν να ετοιμάσουν τη δική τους εργασία με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών στην τάξη, την οποία και έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος. Το παρόν Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και απευθύνεται σε όλες τις σχολικές Τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Υπεύθυνοι: Αντώνης Καλογεράκης - Μαρία Χατζηαποστόλου.

 

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα θα πραγματοποιούνται με την τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ, καθώς φέτος οι επισκέψεις στην ΟΑΚ αφορούν ένα και μόνο τμήμα της σχολικής τάξης και οι μαθητές θα χωρίζονται σε μικρότερα τμήματα όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Στις αίθουσες τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις. Η χρήση μάσκας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, κατά την παραμονή τους στο Ίδρυμα, είναι υποχρεωτική.

 

Για περισσότερες Πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την Υπεύθυνη των Προγραμμάτων Δρα Μαρία Χατζηαποστόλου, Εκπαιδευτικό.

τηλ.: 2824022500 – 22245.

Ε-mail: [email protected]