Δωρεά αρχείων ιστορικού ενδιαφέροντος από τη Γερμανική Κατοχή στην Κρήτη
Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020
Ο Ulrich Kadelbach, Γερμανός πάστορας, διακεκριμένος θεολόγος και συγγραφέας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και ένας από τους σημαντικούς φίλους και συνεργάτες της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης για τη διοργάνωση διεκκλησιαστικών συνεδρίων, βρέθηκε και φέτος στην Ακαδημία.
Αυτή τη φορά το ενδιαφέρον του εστιάστηκε στην Εταιρεία Ίδρυσης και Διοίκησης του Μουσείου της Μάχης της Κρήτης, της Κατοχής και της Αντίστασης, στην οποία προσέφερε ένα πολύτιμο δώρο: γερμανικά έγγραφα δικαστικής φύσεως, αναφερόμενα κατά το πλείστον στην Κρήτη της κατοχικής περιόδου, καθώς και 169 ενδιαφέρουσες φωτογραφίες από την Κρήτη εκείνης της περιόδου (από το αρχείο του θείου του, ο οποίος βρέθηκε στην Κρήτη ως αρχιτέκτων και όχι ως στρατιώτης).
Η λιτή τελετή παράδοσης του βαρυσήμαντου αυτού αρχειακού υλικού έλαβε χώρα στην Ακαδημία την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020, υπό τη συντονιστική Προεδρία του Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος, Δρος Κωνσταντίνου Ζορμπά, Μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου της Εταιρείας. Η τελετή πραγματοποιήθηκε με βάση τα περιοριστικά μέτρα και τα ιδιαίτερα πρωτόκολλα υγείας που ορίζει η επίσημη Πολιτεία.
Ο κ. Ζορμπάς καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τόνισε ιδιαίτερα πως η αντιμετώπιση και η διάσωση της μνήμης υπήρξε πάντοτε βασική μέριμνα του Ιδρύματος, όπως και το πώς θα μπορέσουν οι λαοί να διαφυλάξουν τις ιστορικές μνήμες, ώστε να συμπορευθούν ειρηνικά στο μέλλον.
Αμέσως μετά, ο κ. Kadelbach αφού εξέφρασε τη χαρά του, καθώς και τις ευχαριστίες του, που παρευρίσκεται στην αγαπημένη του Κρήτη, ανέφερε πως, «Στην Κρήτη ένιωσα πολλές φορές τη συγχώρηση, αλλά όχι τη λησμονιά. Η ζωή δεν έχει καμία αξία μέσα στον παραλογισμό του πολέμου. Κι αυτό θα πρέπει να κατανοηθεί ώστε να μην οδηγηθούμε στα ίδια λάθη», σημείωσε ο κ. Kadelbach.
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Δρ Αλέξανδρος Παπαδερός, ο οποίος δήλωσε πως τα έγγραφα αυτά γίνονται δεκτά με ευγνωμοσύνη, καθώς θα αποτελέσουν έναν από τους θεμέλιους λίθους του Αρχείου Τεκμηρίων της Κατοχής και της Αντίστασης, ενός εκ των βασικών προγραμμάτων της Εταιρείας. Ο κ. Παπαδερός αναρωτήθηκε αν θα υπήρχε ποτέ κάποιο δικαστήριο για ένα τέτοιο έγκλημα και πώς μπορεί ένας λαός να διαπράττει κάτι τόσο φρικώδες; Μάλιστα ο ίδιος λαός που γέννησε έναν Γκαίτε, να γεννά και έναν Χανς Βάχτερ, τον σφαγέα της επαρχίας Σελίνου, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναμφισβήτητα τα ντοκουμέντα αυτά ανοίγουν ένα νέο πεδίο έρευνας για τους ιστορικούς του μέλλοντος και τους σύγχρονους ερευνητές. Για τους λόγους αυτούς, το μεγάλου ιστορικού και γενικότερου επιστημονικού ενδιαφέροντος αυτό υλικό θα είναι προσιτό στους ερευνητές αμέσως μετά τη ψηφιοποίηση του. Παράλληλα, με ιδιαίτερη ικανοποίηση σημειώνεται η δήλωση του δωρητή, ότι παραμένει άμισθος συνεργάτης του σημαντικού έργου της Εταιρείας για την αναζήτηση και προσφορά και άλλου σχετικού υλικού, επειδή αυτός και την Κρήτη μεγάλως τιμά και ως ανερμήνευτο θεωρεί το σκάνδαλο, ότι στη σχετική αναζήτησή του, δεν συνάντησε καμία πράξη γερμανικού στρατιωτικού δικαστηρίου, που να δικάζει και να τιμωρεί έστω και έναν Γερμανό στρατιωτικό για τα –διαπραχθέντα στην Κρήτη– εγκλήματα πολέμου!
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Διευθυντής του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης της Αγιάς Χανίων, Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος, καθώς και φίλοι του Ιδρύματος. Τη διερμηνεία έκανε η Αικατερίνη Καρκαλά, επιστημονική συνεργάτιδα της ΟΑΚ.