5ο Διεθνές Συνέδριο για Νέους Ορίζοντες στη Φυσική

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016

Για πέμπτη συνεχή χρονιά φιλοξενείται στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) το Διεθνές Συνέδριο για Νέους Ορίζοντες στη Φυσική (ICNFP 2016).

     Για πέμπτη συνεχή χρονιά φιλοξενείται στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) το Διεθνές Συνέδριο για Νέους Ορίζοντες στη Φυσική (ICNFP 2016). Το Συνέδριο αυτό –το οποίο θα διαρκέσει από τις 6 έως τις 14 Ιουλίου 2016– συνδιοργανώνεται από  το Πανεπιστήμιο του Oslo της Νορβηγίας, το Πανεπιστήμιο του Nantes της Γαλλίας, το Ερευνητικό Κέντρο Gesellschaft für Schwerionenfirschung Darmstadt της Γερμανίας, με τη συμμετοχή του σημαντικού Ερευνητικού Κέντρου CERN της Ελβετίας και την ΟΑΚ.

     Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ καλωσορίζοντας του Συνέδρους ανέπτυξε τις ποικίλες πτυχές του έργου του Ιδρύματος δίδοντας έμφαση σε σύγχρονα θέματα, όπως οι εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία, η οικονομική και μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη και την Ελλάδα, προώθηση κοινωνικών αξιών κ.ά. Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν οι Σύνεδροι για τις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην ΟΑΚ.

     Το Συνέδριο συγκεντρώνει κάθε χρόνο πάνω από 200 διακεκριμένους επιστήμονες από όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη, ειδικά από Ευρώπη, Αμερική, αλλά και Αυστραλία, Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία κ.ά. Είναι ενδεικτικό, ότι μεγάλο μέρος τον συνέδρων είναι ερευνητές από το κορυφαίο ερευνητικό κέντρο του πλανήτη το CERN. Το Συνέδριο είναι διεπιστημονικό και παρουσιάζει τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις της Σωματιδιακής Φυσικής, της Αστροφυσικής, της  Κοσμολογίας, της Φυσικής των αδρονίων και των βαρέων ιόντων.

     Ιδιαίτερη είδηση είναι η πρόσφατη ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων από τα πειράματα LIGO/VIRGO, ενός τεραστίου σημασίας γεγονότος για την Επιστήμη, που επιβεβαιώνει πλήρως τη θεωρία του Άλμπερτ Αϊνστάιν 100 χρόνια μετά. Στο θέμα αυτό είναι αφιερωμένη η έναρξη του Συνεδρίου, μία ειδική συνεδρία στις 11 Ιουλίου και η δημόσια ομιλία –ανοιχτή στο κοινό– στις 12 Ιουλίου στο Πολυτεχνείο Χανίων, από τον καθηγητή Β. Μουκχάνοφ (Πανεπιστήμιο Μονάχου), ο οποίος κέρδισε ένα σημαντικό βραβείο το 2015, το οποίο μοιράστηκε με τον αμερικανό επιστήμονα Στήβεν Χώκινγκ, ο οποίος επισκέφθηκε την ΟΑΚ το 1998.

    

     Παράλληλα με τις περίπου 200 εισηγήσεις, οργανώνονται και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αυτού, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Παρακάτω παρατίθενται αναλυτικά, με τη σημείωση ότι οι διεθνούς ακτινοβολίας καλλιτέχνες και ομιλητές που αναφέρονται στο Πρόγραμμα, ήρθαν στη Χώρα μας και ειδικά στα Χανιά προς χάριν του συγκεκριμένου Συνεδρίου. Το πλήρες πρόγραμμα υπάρχει στο παρακάτω link: https://indico.cern.ch/event/442094/page/4716-events

 

Πιο αναλυτικά:

 

v Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016: Αγιασμός στο παρεκκλήσι της ΟΑΚ. Εισαγωγή στην ιστορία της ΟΑΚ και ομιλία για τη θεολογική σημασία του Μυστηρίου του Αγιασμού από την Επιστημονική Συνεργάτιδα του Ιδρύματος Κατερίνα Καρκαλά-Ζορμπά. Ομιλία μετά το δείπνο στη βεράντα της ΟΑΚ για την ιστορία της Κρήτης από την Επιστημονική Συνεργάτιδα του Ιδρύματος Εμμανουέλα Λαρεντζάκη.
 
v Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016: Εισαγωγή για το έργο του Ιδρύματος με βάση το διάλογο από τον Δρ Κων. Β. Ζορμπά και ομιλία, μετά το δείπνο, στη βεράντα της ΟΑΚ, για τον John Bardeen, νομπελίστα δύο φορές (1956 και 1972) και τις επιπτώσεις της Έρευνάς του στην κοινωνία από τον γιό του Bill Bardeen. Κονσέρτο κλασσικής μουσικής θα εκτελεστεί από τον Vladimir Nor (τσέλο), την Svetlana Nor (βιολί), και τον Ruben Muradyan (πιάνο), στην ΟΑΚ (Ελεύθερη Είσοδος).

 
v Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2016: Στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων θα πραγματοποιηθούν πειράματα Φυσικής για όλους (από 9 μέχρι 99 ετών), καθώς και επεξεργασία δεδομένων από τον Μεγάλο Αδρονικό Συγκρουστή (LHC) του CERN, υπό την καθοδήγηση Ελλήνων και ξένων ερευνητών από τα μεγάλα πειράματα του CERN: 
i) κ. Χριστίνα Κουρκουμέλη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών.

ii) κ. Στυλιανό Βουράκη και κ. Νικόλαο Τσιριντάνη, Ερευνητές Πανεπιστημίου Αθηνών.

iii) κ. Μαρία Στεφάνιακ, Ερευνήτρια Πανεπιστημίου Βαρσοβίας.

iv) κ. Μάρτζ Μπάρντεεν (Αμερική).

Επίσης την ίδια ημέρα δημόσια συζήτηση από τον καθηγητή κ. Θεόδωρο Τομαρά (Πανεπιστήμιο Κρήτης), με θέμα: «Τα βαρυτικά κύματα: η επιβεβαίωση που ήρθε 100 χρόνια μετά την πρόβλεψη τους» (στα ελληνικά) στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων.

 

v Κυριακή, 10 Ιουλίου 2016: Ομιλία, μετά το Δείπνο, στη βεράντα της ΟΑΚ, για τη ζωή και το έργο του Κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, από την Επιστημονική Συνεργάτιδα του Ιδρύματος κ. Μαρία Χατζηαποστόλου.

 

v Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016: Όπερα στο μεγάλο Αμφιθέατρο της OAK από τους καλλιτέχνες: Καλλιόπη Πέτρου, Σοπράνο και Alessia Toffanin στο πιάνο, οι οποίες θα ερμηνεύσουν άριες και αποσπάσματα από διάσημες όπερες (Είσοδος Ελεύθερη).
 

v Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016: Δημόσια Συζήτηση και Ομιλία στα αγγλικά, στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου Κρήτης (Κτήριο Επιστημών 141.Π.98) από τον παγκοσμίου φήμης καθηγητή Βιακεσλάβ Μουκχάνοφ, από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου της Γερμανίας, με θέμα: «Τα κύματα βαρύτητας, Κοσμική Αρχέγονη Ακτινοβολία και η προέλευση του Σύμπαντος». Θα ακολουθήσει επίσκεψη στους τάφους των Βενιζέλων.
 

v Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016: Στρογγυλή Τράπεζα στην ΟΑΚ, με θέμα: «Επιστήμη, Πνευματικότητα και Φιλοσοφία». Ομιλητές οι Δρ Κων. Β. Ζορμπάς, Πέτρο Παναγιωτόπουλο, Φυσικό-Δρ Θεολογίας, από τον ιταλό καθηγητή Δρ Ignazio Licata και την καθηγήτρια Rulin Xin.  Θα ακολουθήσει συναυλία από τους καλλιτέχνες: Καλλιόπη Πέτρου, Σοπράνο και Alessia Toffanin στο πιάνο, σε θέματα θρησκευτικής μουσικής. Η Είσοδος Ελεύθερη.
 

Το Συνέδριο είναι από τα πιο σημαντικά ερευνητικά προγράμματα που πραγματοποιείται στην ΟΑΚ τα τελευταία χρόνια. Οι Σύνεδροι επιλέγουν το Ίδρυμα γιατί προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον για ένα παρόμοιο Συνέδριο, ως ένας ζωντανός οργανισμός που προωθεί και καλλιεργεί διαχρονικά τον διάλογο προσφέροντας τις υπηρεσίες της στην εξέλιξη τις διεπιστημονικής γνώσης, με γνώμονα την επικοινωνία και αποφεύγοντας επιφανειακές προσεγγίσεις.